Zahtev o pokretanju narodne inicijative za sistem Amber alert Tanjug

Objavljeno: 11.02.2022. 15:19 Izmenjeno: 11.02.2022. 15:40

Advokat Maja Atanasković kaže da su zahtevom za pokretanje narodne inicijative pokrenuli opšti predlog za rešavanje pitanja koje je od velikog društvenog značaja – pitanje brže i efikasnije potrage za nestalom decom i maloletnim licima.

Predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić i Inicijalni odbor tog centra podneli su Narodnoj skupštini zahtev za pokretanje narodne inicijative sa ciljem uspostavljanja sistema upozoravanja javnosti (Amber alert) u slučaju nestale dece u Srbiji.

Nakon što su predali zahtev na pisarnicu republičkog parlamenta, Jurić je rekao da od 2015. godine uporno insistiraju da se u našoj zemlji uvede ovaj sistem, ali da do sada nisu imali uspeha zbog čega su odlučili da pokrenu narodnu inicijativu.

„Mi smo to najavili nekoliko meseci unazad i ozbirom da do sada nismo imali odgovor ni iz Ministarstva unutrašnjih poslova ni iz drugih institucija ovo je bila očekivana, ali čini mi se i jedina moguća odluka“, rekao je Jurić.

On je izrazio nadu da će predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić potpisati i pihvatiti njihov zahtev.

„Naš pravni tim, na čelu sa Majom Atanasković, sastavio je predlog o tome šta želimo. Očekujemo i nadamo se da će Ivica Dačić već početkom iduće nedelje potpisati i prihvatiti naš zahtev kako bi mogli da organizujemo prikupljanje potpisa i da to na kraju dođe do Narodne skupštine“, rekao je Jurić.

„Mi smo predvideli u inicijativi predloge koja ministarstva su neophodna da se uključe u saradnju za bržom i efikasnijom potragom za nestalom decom i maloletnim licima i predlog zakonske regulative, odnosno koji zakonski akti bi trebalo da se preciziraju i dopune kako bi sistem Amber Alert mogao da se primenjuje u Srbiji“, rekla je Atanasković.

Amber alert je sistem upozoravanja javnosti koji se pokreće kao pomoć u traženju nestale dece i pod tim imenom prvi put je osmišljen u SAD 1996. godine (America“s Mišing: Broadcast Emergency Response).

 

Šojgu: Sve napetija situacija u Evropi,uskoro odgovor Rusije

Vojna i politička situacija u Evropi je sve napetija, a to nije krivica Rusije, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i izrazio uverenje da će Rusija uskoro odgovoriti na predloge SAD i NATO o evropskoj bezbednosti.

Šojgu je tokom sastanka sa britanskim ministrom odbrane Benom Volasom u Moskvi rekao da Rusija ne razume uvek i u potpunosti razloge za eskalaciju napetosti, prenosi TAS S.

„Ipak, vidimo da tenzije rastu“, naveo je on.

Šojgu je dodao da se nada da će tokom sastanka biti moguće razgovarati o „gorućim pitanjima o smanjenju napetosti“.

„Kao i naši predlozi za SAD i NATO o osiguravanju bezbednosti u Evropi, koje smo poslali u decembru i dobili odgovore u januaru. Sve je to do sada pregledano. Verujem da će uskoro uslediti naš odgovor“, poručio je Šojgu.

Šojgu je pozvao Zapad da prestane da isporučuje oružje Ukrajini, dodaje Rojters.

Moskva je zatražila da Vašington i Brisel garantuju da NATO neće dopustiti Ukrajini da se pridruži tom bloku, što su oni odbili i uputili sopstvene predloge Rusiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Sumaglica

Trenutna temperatura 5°C

Sumaglica

Nedelja
Moguća kiša

Max: 6°C
Min: 4°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana