Zaharova: Odgovornost za pogoršanje situacije na KiM na Prištini i SAD tanjug

Objavljeno: 12.12.2022. 17:35 Izmenjeno: 12.12.2022. 18:34

„Zabrinuti smo zbog nove eskalacije situacije na KiM. Pratimo njen razvoj bukvalno danonoćno .

Ministarstvo spoljnjih poslova Rusije saopštilo je da je za pogoršanje situacije na Kosovu i Metohiji direktno odgovorna Priština i „njeni zapadni pokrovitelji, očigledno predvođeni SAD“. „Odgovornost za političku degradaciju na Kosovu i pogoršanje bezbednosne situacije u potpunosti je na liderima Kosova, na čelu sa njihovim takozvanim premijerom Aljbinom Kurtijem i njihovim zapadnim pokroviteljima, kojima je Vašington očigledno lider“, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova odgovarajući na pitanje medija o zaoštravanju situacije na Kosovu i Metohiji, prenosi TASS. Dodaje da je Moskva je zabrinuta zbog nove eskalacije na KiM kao i da prati situaciju 24 sata dnevno. „Zabrinuti smo zbog nove eskalacije situacije na KiM. Pratimo njen razvoj bukvalno danonoćno – posebno nakon niza provokacija vlasti u Prištini, koje su – uz podršku SAD i EU – pooštrile represiju nad Srbima na KiM podstičući direktno etnički motivisano nasilje“, zaključila je Zaharova.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da izjava nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok da je „neprihvatljivo sprovodjenje“ Rezolucije 1244 izaziva haos, preneo je TASS. „Pokušaji devalvacije regulatornog okvira za rešenje, kao što je izjava šefice nemačke diplomatije Analene Berbok da je „neprihvatljivo“ sprovođenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, iskreno su štetni i izazivaju haos u kosovskom pitanju. Ovaj dokument UN daje Beogradu priliku da pošalje do 1.000 policajaca i vojnog osoblja u region da osigura red i zaštiti svoje sunarodnike. To niko, čak ni zagovornici „poretka zasnovanog na pravilima“, ne može poreći“, rekla je Zaharova. Zaharova navodi da je nemogućnost Evropske unije da utiče na zvaničnike tzv. Kosova još jedan veliki neuspeh briselskog posredovanja između Beograda i Prištine. „To je još jedan veliki neuspeh posredovanja EU u zaustavljenom dijalogu između Beograda i Prištine. Nestaju poslednje iluzije o sposobnosti EU da urazumi aktere kosovskih Albanaca, koji otvoreno odbacuju svaki savet i suštinski diktiraju svoja pravila drugima“, zaključila je Zaharova.

Bocan-Harčenko: Rast tenzija na KiM mogao bi da preraste u krvoproliće

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je  da je situacija na Kosovu i Metohiji dostigla tačku koja bi mogla da dovede do „krvoprolića“. „Tenzije brzo rastu, što je veoma opasan trend. Rekao bih da je situacija došla do tačke posle koje je moguće krvoproliće ili vruća faza sukoba“, rekao je Bocan-Harčenko za TV kanal „Rosija-24. Bocan-Harčenko je istakao da se Priština koju podržavaju SAD i EU, otvoreno zalaže za upotrebu sile. „U ovoj fazi, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastoji da reši ovu eskalaciju, da pronađe miran izlaz iz ove spirale, a da ne dozvoli da ona evoluira u vruću fazu. Ali ponavljam, izuzetno je teško, jer Priština sasvim otvoreno, bezočno pokušava da grubom silom, preuzme Kosovo“, rekao je Bocan-Harčenko. Kako je ocenio, Priština to radi ne samo uz omogućavanje, već „uz podršku Zapada, na čelu sa SAD i EU“, prenosi TASS. Komentarišući dešavanja na Kosovu i Metohiji, ruski ambasador se nadovezao na nedavnu izjavu bivše nemačke kancelarke Angele Merkel o Minskim sporazumima. „Više sam nego siguran da je situacija sa sporazumima, postignutim u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Briselu u vezi sa Kosovom, potpuno ista. Kao što je Vučić sasvim tačno rekao, ni Priština ni Zapad ne sprovode nijedan sporazum. I sve ukazuje i direktno dokazuje da su ti sporazumi postignuti, potpisani samo da bi se pokrile pripreme Prištine i preuzimanje delova Kosova na kojima žive Srbi“, ocenio je Bocan-Harčenko. Merkelova je nedavno izjavila da je Zapad insistirao na Minskom mirovnom sporazumu između Moskve i Kijeva kako bi kupio vreme da se Ukrajina što bolje spremi za rat sa Rusijom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura -4°C

Vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 0°C
Min: -5°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana