Zaev:Srbija i Severna Makedonija jačaće bilateralne odnose Tanjug

Objavljeno: 29.10.2021. 09:31 Izmenjeno: 29.10.2021. 13:57

Inicijativa „Otvoreni Balkan“ jedan je od načina na koji će Srbija i Severna Makedonija jačati dugogodišnje i tradicionalo dobre bilateralne odnose, izjavio je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

Zaev je u intervjuu za list „Politika“ rekao da su lideri obe zemlje vođeni principom da je unapređivanje i nadogradnja međusobnih odnosa njihova obaveza, koji će, kaže, kao neprocenjivo bogatstvo preneti na buduće generacije.

Kako je rekao kao izraz takvog opredeljenja i politika rodila se ideja „Otvoreni Balkan“.

„Inicijativa je rezultat jake političke volje Severne Makedonije, Srbije i Albanije i najvišeg interesa ove tri zemlje za zajedničko regionalno tržište i njegov dugoročni razvoj“, kazao je Zaev.

Premijer Severne Makedonije ukazao je da je cilj inicijative da naši narodi što pre osete direktne, ekonomske dobrobti od od olakšica koje donose zajedničke odluke.

Očekuje se, prema rečima Zaeva, da se ubrzo osete prednosti u budzetu miliona porodicva i u kvalitetu života građana obe zemlje.

U uporednom intervjuu pored Zaeva svoje mišljenje je dao i lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski, koji je izjavio da odnosi Srbije i Makedonije uvek mogu biti na višem nivou.

Dodao je da je neophodno da Makedonija ima odličnu saradnju i otvorene odnose, kao i da se razgovara o novim poslovima sa prijateljskim narodima.

„Dosta je bilo gledanja u prošlost i zaglavljivanja u istoriji. Vidimo gde nas je to dovelo. Potrebno je da rušimo barijere i da stvaramo mogućnosti za građane obe države“, poručio je Mickoski.

Rekao je da je svaka regionalna inicijativa dobrodošla, a samim tim i „Otvoreni Balkan“, ali zaključio da to ne treba bude zamena za strateški cilj – ulazak u EU.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 26°C

Pretežno vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 35°C
Min: 22°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana