Zaev: Vlada do kraja meseca Tanjug

Objavljeno: 04.05.2017. 15:41 Izmenjeno: 04.05.2017. 15:41

Lider SDSM Zoran Zaev izjavio je danas da očekuje da mu predsednik države dodeli mandat kako bi do kraja meseca bila formirana nova vlada.

On je izrazio spremnost da se sastane sa Ivanovim zajedno sa koalicionim partnerima, dodajući da će na sastanku još jednom izneti garancije za unitarni karakter države, njenu ustavnost i multietničnost, kao i EU i NATO perspektive, prenosi MIA.

Kabinet novoizabranog predsednika Sobranja, Talata Džaferija, iz albanske stranke DUI, zvanično je ranije danas saopštio da je predsedniku Ðorđu Ivanovu poslato pismo u kojem ga obaveštavaju o postojanju parlamentarne većine.

Rok od 10 dana za dodelu mandata počinje da ističe kada pismo stigne u kabinet predsednika.

Zaev je novinarima posle sastanka sa zvaničnicima OEBS rekao i da je cilj da se ubrza procedura dodele mandata.

„Takođe ćemo skratiti rok od 20 dana za upućivanje predloga vlade u parlament“, rekao je on.

Kako je dodao, nova vlada mogla bi da bude izabrana do kraja maja, alit o zavisi od odluke Ivanova da li će mu dodeliti mandat, kao i od parlamenta.

Na pitanje da prokomentariše to što je novi predsednik Sobranja na sto stavio pored makedonske i EU zastave, stavio i albansku, Zaev je rekao da su zakoni u Makedoni jasni i da moraju da se poštuju, te da osoba koja je napravila grešku mora da je popravi.

„Voleo bih da se makedonski zakoni i ustav poštuju bez obzira na činjenicu da li ih krši naš koalicioni partner ili ne. Svako mora da ima političku i pravnu odgovornost“, rekao je Zaev.

On je izrazio nadu da će onaj koji je „napravio grešku, to ispraviti“.

„Moramo da pošaljemo poruku da ustav i zakoni ne mogu da se pogaze, demonstrirajući to kao akt patriotizma, bilo da se radi o Makedoncima, Albancima, Turcima, Srbima. Moramo svi da budemo pažljivi“, kazao je Zaev.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 22°C

Vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana