Zadovoljstvo zaposlenih u MUP-u raste iz godine u godinu Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 12. 11. 2019. 13:07:07

Zadovoljstvo uslovima rada u Ministarstvu unutrašnjih poslova iz godine u godinu raste, pa su tako zaposleni u MUP-u u 2019. godini 4,63 puta zadovoljniji u odnosu na 2017, a 1,53 puta u odnosu na prošlu godinu, pokazalo je istraživanje o percepciji zaposlenih u MUP-u Strukovnog udruženja policije

Kako je naveo predsednik tog Udruženja Nenad Ljubišić na konferenciji za novinare, nezadovoljstvo zaposlenih u 2019. godini naspram 2017. opalo je za 1,2 odsto.

Ljubišić kaže da trend porasta zadovoljstva zaposlenih leži i u činjenici da je, prvi put nakon više od 14 godina, MUP nabavio vozila za potrebe policije, i to više od 2.800 vozila razne namene, a preko 50 objekata je izgrađeno ili renovirano i uređeno.

Takođe, uniforma za policajce je prvi put posle više decenija zanovljena i sada se, kaže Ljubišić, poštuje pravilnik po kojem se uniforma zanavlja.

„S obzirom na to, više ne možemo da dolazimo u situaciju kao pre nekoliko godina, da policijski službenici sami sebi šiju uniformu, ili kupujemo delove uniforme“, kazao je Ljubišić, dodajući da je nabavljeno više od 67.000 kompleta uniformi, kao i 80.000 pari obuće, a da je uniformama zadovoljno 58,7 odsto ispitanih, a 38,2 odsto nije.

Nabavljeno je i više od 300 vozila za Sektor za vanredne situacije – vatrogasce, koji su, kako navodi Ljubišić, bili najkritičniji u nekom proteklom periodu.

„Evidentno je da ministar Nebojša Stefanović konstatno ulaže napore na poboljšanju materijalnog i socijalnog položaja policajaca kroz povećanje ličnog dohotka, izgradnju stanova za potrebe radnika i niz drugih aktivnosti, a i prisutan je na terenu, obilazi stanice i u stalnom je kontaktu sa zaposlenima, što nije bio primer u nekom prethodnom periodu, a što je izazvalo pozitivan ođek kod policajaca“, naveo je Ljubišić.

Istraživanje je pokazalo, navodi Ljubišić, da bi u narednom periodu trebalo raditi na poboljšanju uslova za rad, smanjenju administracije i uvođenju jednog uniformnog obrasca – izveštaja o potrebi svih policijskih ovlašćenja i sredstava prinude.

Da su uslovi za rad policije bolji nego pre pet godina smatra 60,3 odsto zaposlenih u MUP-u, 21,2 odsto nije sigurno, dok 18,5 odsto njih misli da nisu bolji.

Predsednik Glavnog odbora Strukovnog udruženja policije Boban Pavlović kazao je da je istraživanje bitno jer se po njemu prepoznaju promene na bolje u MUP-u i naveo da na rast zadovoljstva zaposlenih utiču, svakako, i povećane zarade.

Pavlović je kazao da je anketiran 831 pripadnik MUP-a, od kojih su 17,3 odsto rukovodioci, a 82,7 odsto neposredni izvršioci.

Kako je rekao, njih 37,2 odsto smatra da MUP brine o svojim zaposlenima, dok 36,6 odsto misli da ne brine, a 26,2 odsto je neodlucno.

„Od 2017. do 2019. godine zadovoljstvo kod policijskih službenika poraslo je za skoro 43 odsto, što je jasan pokazatelj da prepoznaju sve novine, koje služe njima da profesionalnije i bezbednije obavljaju svoj posao“, kazao je Pavlović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Sumaglica

Trenutna temperatura 0°C

Sumaglica

Subota
Pretežno sunčano

Max: 9°C
Min: -1°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana