Zabrinutost zbog novog soja koronavirusa Studio B, Tanjug

Objavljeno: 26.11.2021. 17:40 Izmenjeno: 27.11.2021. 12:47

Novi soj korona virusa, za koji pojedini naučnici strahuju da je najgori od početka pandemije, stigao u Evropu. Prvi slučaj zabeležen u Belgiji.

U Belgiji je registrovan novi soj koronavirusa otkriven u Južnoj Africi, što je ujedno i prvi takav slučaj u Evropi, saopštile su belgijske zdravstvene vlasti.

Kako prenosi Soar, novi soj otkriven je kod putnice koja se pre 11 dana vratila iz Egipta.

Pojedini stručnjaci navode da je nova varijanta potencijalno opasna zbog velikog broja mutacija koje bi mogle da pomognu virusu da zaobiđe zaštitu koju daje vakcina, ali i da poveća sposobnost širenja.

Neki naučnici su novi soj opisali kao najgori od početka pandemije.

Sve više država Evrope i sveta uvodi restriktivne mere prema pojedinim afričkim zemljama. Francuska obustavlja sve letove iz južnog dela Afrike na 48 sati, dok će španska vlada ograničiti letove iz Juznoafričke Republike i Bocvane. Italija i Češka takođe su uvele zabranu ulaska osobama koje su u poslednjih 14 dana boravile grupu juznoafričkih država, uključujući i Juznoafričku Republiku. I Japan će od ponoći pooštriti granične kontrole za ljude koji stižu iz šest afričkih zemalja.

 

SZO o novom soju, protiv brzopletog ograničenja putovanja

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je zemlje da ne reaguju brzopleto uvodeći ograničenja putovanja zbog novog soja korona virusa B.1.1.529 i poručila da treba da preduzmu „naučni pristup zasnovan na proceni rizika“.

Sastanak stručnjaka iz Ženeve iza zatvorenih vrata, koji je sazvala SZO, počeo je danas kako bi se procenio novi soj korona virusa B.1.1.529 i kako bi se razgovaralo o tome da li ga treba definisati kao „soj od interesa“ ili „soj koji izaziva zabrinutost“, objasnio je portparol SZO Kristijan Lindmajer.

„SZO preporučuje da zemlje nastave da primenjuju naučni pristup zasnovan na proceni rizika, kada sprovode mere putovanja“, naveo je Lindmajer na brifingu UN u Ženevi.

On je dodao da će biti potrebno nekoliko nedelja kako bi se utvrdilo kolika je mogućnost prenošenja novog soja i koliko su vakcine i terapija efikasni protiv novog soja.

Istakao je i daje do sada prijavljeno 100 sekvenci novog soja, prenosi Rojters.

Lindmajer je apelovao na ljude da nose zaštitne maske kad god je to moguće, da izbegavaju velika okupljanja, provetravaju prostorije i vode računa o higijeni ruku.

Direktor Centra za reagovanje na epidemiju i za inovacije u Južnoafričkoj Republici Tulio de Oliveira preneo je ranije predstavnicima SZO svoju zabrinutost u vezi sa kovid varijantom B.1.1.529, za koju se strahuje da je najgora varijanta kovida identifikovana do sada.

Nakon toga, SZO je odlučila da održi vanredno zasedanje, rekao je De Oliveira za FT.

ŠIrom sveta vlasti su uznemirene zbog novog soja, koji je otkriven u Južnoafričkoj Republici, a EU i Velika Britanija poostrile su kontrole na granicama u vreme kada naučnici pokušavaju da utvrde da li je ova mutacija virusa otporna na vakcine.

Prema poslednjim podacima, u Južnoafričkoj Republici je kod ukupno 77 ljudi dijagnostikovana ova varijanta korona virusa. Dijagnostikovana je i kod četiri osobe u Bocvani i jedne u Hong Kongu (osoba koja je došla iz Južne Afrike).

Neki svetski lideri su odmah reagovali na vest o pojavi novog soja, najavljujući nove mere predostrožnosti i ograničenja putovanja, dok su berzanska tržišta širom sveta doživela pad izazvan neizvesnošću.

Indijski zdravstveni zvaničnici su danas stavili sve države u stanje pripravnosti, zahtevajući da izvrše „rigorozan pregled i testiranje“ putnika koji su stigli iz Južne Afrike, Bocvane i Hong Konga, kao i da uđu u trag i testiraju njihove kontakte.

Novi Zeland, takođe, pažljivo prati prati globalne savete o novoj varijanti, a zamenik premijera Grant Robertson poručuje da je nova varijanta „pravi poziv na buđenje za sve nas“, kao i pokazatelj da ova pandemija još traje.

Epidemiolog SZO i tehnički vođa za Kovid-19 Marija van Kerkov naglasila je u četvrtak da se i dalje ne zna mnogo toga u vezi sa novim sojem, ali da je poznato da on ima veliki broj mutacija.

Ukazala je da se zabrinuost javlja jer kad postoji toliko mutacija, to može da utiče na ponašanje virusa.

„Ovaj treba posmatrati, rekla bih da smo zabrinuti. Ali mislim da bi vi i želeli da budem zabrinuti“, rekla je ona obraćajući se gledaocima događaja, koji je prenošen putem društvenih medija.

Van Kerkov je navela da je dobro da se otkrivaju novi sojevi. „To znači da imamo uspostavljen sistem“, ocenila je van Kerkov.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Oblačno

Trenutna temperatura 15°C

Oblačno

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 17°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana