Zabranu uslovnog otpusta podržali građani Srbije potpisima Tanjug

Objavljeno: 07.05.2019. 16:33 Izmenjeno: 07.05.2019. 16:33

Reagujući povodom peticije dela pravne struke struke protiv uvođenja kazne doživotnog zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta, Ministarstvo pravde je ukazalo da je takva mogućnost predviđena izmenama i dopunama Krivičnog zakonika (KZ), sa izuzetkom tačno navedenih krivčnih dela.

U pitanju su najsvirepija krivična dela: teško ubistvo, silovanje sa smrtnim ishodom, obljuba nad nemoćnim licem sa smrtnim ishodom, obljuba sa detetom sa smrtnim ishodom i obljuba zloupotrebom položaja sa smrtnim ishodom, koja su izuzetak od pravila da se uslovni otpust može dati i osuđenom na doživotni zatvor nakon 27 godina izdržane kazne.

U svim ostalim slučajevima mogućnost uslovnog otpusta postoji, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Ističe se da je nemogućnost uslovnog otpusta za ovih pet najtežih krivičnih dela bio je predlog Fondacije „Tijana Jurić“, čiju je inicijativu podržalo više od 158.000 građana Srbije.

„Od tada već traje javna rasprava o tome da li treba uvesti ovu kaznu ili ne. Bilo je organizovano i više okruglih stolova na ovu temu. U međuvremenu, Fondacija “Tijana Jurić“ prikupila je pet puta više potpisa građana nego što Ustav Republike Srbije predviđa da je potrebno da se stekne svojstvo ovlašćenog predlagača zakona“, ukazalo je Ministarstvo pravde.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 22°C

Delimično oblačno

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana