Zabranom Vučiću,Zagreb bi da izbriše istoriju stradanja Srba tanjug

Objavljeno: 25.07.2022. 14:27 Izmenjeno: 27.07.2022. 11:22

Ukazao je i da se nije biralo kome će se pomoći, te da su Beograđani tamo pomogli svima, i Srbima i Hrvatima, i pokazali da je Beograd grad koji svakome pomaže u nevolji.

Član Predsedništva Srpske napredne stranke Goran Vesić izjavio je da Hrvatska zabranom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da poseti Jasenovac, mesto stradanja srpskog naroda, želi da izbriše istoriju stradanja Srba.

„Hrvatska vlast veruje da će se Jasenovac, ukoliko se o njemu ne govori, zaboraviti, jer ne znaju kako bi drugačije mogli da operu savest i ljagu zbog onoga što su njihovi sunarodnici radili u najmonstruoznijem koncentracionom logoru u Drugom svetskom ratu“, rekao je Vesić.

Komentarišući napise hrvatskih medija, Vesić je za TV Pink rekao da je za njih Vučić kriv zato što mu nisu dozvolili da poseti Jasenovac, koncentracioni logor u kome je stradalo oko 700.000 Srba, a pored njih i Jevreji, Romi i antifašisti.

Dodao je da je to i pokušaj da se izvrši pritisak na našu zemlju, jer nikome ne odgovara Srbija koja napreduje, razvija se i koja je pod predsednikom Vučićem postala najjača regionalna, ekonomska i vojna sila na Balkanu.

„Želja predsednika Vučića da položi cveće na to mesto, za njih je problem zato što ceo svet podseća na to šta se dešavalo u ustaškoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj“, rekao je Vesić.

Dodao je da hrvatska vlast, umesto da se suoči sa prošlošću, jer, kaže, za to što su ustaše radile nije odgovoran hrvatski narod, želi da se sve zaboravi.

Konstatovao je i da je suviše dugo priča o Jasenovcu zataškavana kako ne bi štetila odnosima između dva naroda unutar bivše SFRJ.

„To je pogrešna politika i nadam se da će se u Zagrebu prevladati razum i da će dozvoliti Vučiću da položi cvece i da na taj način daju svoj doprinos suočavanju sa prošlošću i pomirenju na Balkanu“, rekao je Vesić.

On je podsetio i da je Grad Beograd pomogao u zemljotresu porušenim područjima na Baniji, Petrinji i u Glini.

„Fondacija “Gnezdo“ će obnoviti pet kuća, dok je hrvatska vlada za sve ovo vreme obnovila samo jednu“, rekao je Vesić i naveo da je pomoć pružena uz pomoć Srpske pravoslavne crkve.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Utorak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana