Zabranjen izvoz osnovnih poljoprivrednih proizvoda Tanjug

Objavljeno: 10.03.2022. 16:08 Izmenjeno: 11.03.2022. 12:47

Vlada Srbije je na  sednici donela odluku o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo – zrna pšenice, pšeničnog brašna, kukuruza i prekrupe i suncokretovog ulja, saopštila je vlada. Dodaje se da je razlog donošnja odluke pravovremeno reagovanje na tržišne poremećaje i rast tražnje, kako na svetskom tako i na domaćem tržištu. Vlada […]

Vlada Srbije je na  sednici donela odluku o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo – zrna pšenice, pšeničnog brašna, kukuruza i prekrupe i suncokretovog ulja, saopštila je vlada.

Dodaje se da je razlog donošnja odluke pravovremeno reagovanje na tržišne poremećaje i rast tražnje, kako na svetskom tako i na domaćem tržištu. Vlada Srbije donela odluku o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda – zrna pšenice, pšeničnog brašna, kukuruza i prekrupe i suncokretovog ulja.Vlada Srbije usvojila je Uredbu o ograničenju cena naftnih derivata koja se odnosi na naftne derivate Evro dizel i Evro premijum BMB 95, koja će sutra stupiti na snagu i važiće narednih 30 dana, do 11. aprila.

Vlada ogranicila cenu evrodizela i benzina 95 na jos 30 dana

Vlada je na sednici usvojila Uredbu o ograničenju cena naftnih derivata evrodizel i evro premijum BMB 95, koja će sutra stupiti na snagu i važiti narednih 30 dana, do 11. aprila.

Odluka je donata u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva, s obzirom na to da se u prethodnom periodu beleži rast cena naftnih derivata, saopšteno je iz vlade.

Uredbom se utvrđuje maksimalna maloprodajna cena i obavezuju privredni subjekti koji obavljaju delatnost trgovine motornim i drugim gorivima na stanicama za snabdevanje prevoznih sredstava, a koji su do donošenja uredbe vršili isporučivali derivate, da nastave sa isporukom isključivo utakanjem u pogonske rezervoare prevoznih sredstava.

Predviđeni su i uslovi i način prodaje naftnih derivata registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima.

Članovi vlade doneli su odluku o privremenom smanjenju akciza za 20 odsto od sadašnjeg iznosa na derivate nafte – olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja.

Na današnjoj sednici doneta je dopunjena odluka o uslovima i načinu za smanjenje carinskih dažbina na određenu robu, odnosno za izuzimanje određene robe za plaćanje carinskih dažbina u 2022. godini.

Odluka koja se odnosi na naftu i ulja dobijena od bitumenoznih minerala, važiće do 31. decembra ove godine.

Vlada odredila novi rok za subvencije za fiskalizaciju

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o utvrđivanju Programa finansijske podrške obveznicima fiskalizacije za usklađivanje poslovanja sa zakonom kojim se uređuje fiskalizacija, a koja određuje da je novi rok za subvencije države za prelazak na novi model

e-fiskalizacije od 15. marta do 5. aprila.

U saopštenju Vlada navodi da će se prijavljivanje za subvencije za uvođenje novog modela fiskalizacije za sve koji se nisu prijavili u prvom roku, odvijati na isti način kao i prethodnog puta, na portalu Poreske uprave.

„Za ostvarivanje subvenicija, obveznici fiskalizacije mogu da se prijave samo jednom, a naknadno menjanje prijava neće biti moguće. Obveznicima se uplaćuje po 100 evra u dinarskoj protivvrednosti po svakom prodajnom mestu i po svakom uređaju još po 100 evra u dinarskoj protivvrednosti, a za privrednike koji nisu u sistemu PDV-a, taj iznos se uvećava za 20 odsto“, precizira se u saopštenju Vlade.

Cena goriva se u narednih 30 dana usklađuje svakog petka

Usvojena Uredba o ograničenju cena naftnih derivata evrodizel i evro premijum BMB 95, predviđa da se od sutra i u narednih 30 dana, usklađivanje cena goriva vrši svakog petka, kada će se do 15 časova objavljivati maksimalne cene.

Za poljoprivrednike dizel će najviše koštati 179 dinara.

Najviše maloprodajne cene ovih derivata utvrđivaće Ministarstvo trgovine svakog petka do isteka uredbe i objavljivati na zvaničnoj internet stranici najkasnije do 15 časova, navodi se u uredbi i cene će važiti od trenutka objavljivanja.

Najviša maloprodajna cena sa porezom na dodatu vrednost za evrodizel i bezolovni benzin BMB 95 utvrđuje se u iznosu prosečne veleprodajne cene derivata na teritoriji Srbije uvećane za šest dinara.

Prosečne veleprodajne cene tih derivata obračunava Ministarstvo rudarastva i energetike, svakog petka do isteka uredbe i najkasnije do 13 časova dostavlja Ministarstvu trgovine.

Ministar nadležan za poslove energetike bliže propisuje način obračuna prosečne veleprodajne cene derivata nafte evrodizela i evropremijuma BMB 95.

Uredba se ne odnosi na aditivirane derivate nafte.

Privredni subjekti koji obavljaju delatnost trgovine motornim i drugim gorivima na stanicama za snabdevanje prevoznih sredstava dužni su da maloprodajne cene derivata evrdizel i evropremijum BMB 95, koje ne smeju premašiti nivo najviših maloprodajnih cena utvrđenih od strane Ministarstva trgovine primene odmah po objavljivanju na zvaničnoj internet stranici Ministarstva trgovine.

Pumpe su obavezne da nastave da isporučuju ove derivate isključivo utakanjem u pogonske rezervoare prevoznih sredstava.

Naftna industrija Srbije će na svojim pumpama uz upotrebu kartica izdatih registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, staviti u promet dizel po maksimalnoj maloprodajnoj ceni od 179 dinara po litru, isključivo utakanjem u pogonske rezervoare poljoprivrednih mašina.

Ostali snabadevači gorivom na pumpama mogu, uz upotrebu kartica izdatih registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, staviti u promet derivat evrodizel po maksimalnoj maloprodajnoj ceni od 179 dinara po litru, isključivo utakanjem u pogonske rezervoare poljoprivrednih mašina.

Predviđene su novčane kazne od 100.000 do dva miliona dinara za pravna lica u slučaju kršenja uredbe, a može se izreći i zaštitna mera zabrane pravnom licu da vrši određene delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.

Odgovornom licu u firmi zaprećena je novčana kazna od 5.000 do 150.000 dinara i može se izreći zaštitna mera zabrane odgovornom licu da vrši određene poslove u trajanju od šest meseci do jedne godine.

Kazne za preduzetnike su od 10.000 do 500.000 dinara i može se izreći zaštitna mera zabrane vršenja određenih delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.

Nadzor nad primenom ove uredbe sprovodi ministarstvo nadležno za poslove trgovine.

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije, a važi 30 dana od dana stupanja na snagu.

U prethodnih mesec dana na snazi je bila uredba kojom je na pumpama bila ograničena maksimalna cena benzina BMB 95 na 171 dinar i evrodizela na 179 dinara.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana