Zabrana uvoza govedine iz Bugarske, Grčke, Turske i Makedonije Beta

Objavljeno: 17.05.2016. 15:18 Izmenjeno: 17.05.2016. 15:20

U Srbiji je i dalje na snazi zabrana uvoza goveda i goveđeg mesa poreklom iz Bugarske, Grčke, Turske i Makedonije, zbog virusnog oboljenja tih životinja (nodularnog dermatitisa) koji se pojavio u tim zemljama, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu poljoprivrede.

Uprava za veterinu navela je da postoji opasnost da se bolest unese na teritoriju Srbije, tako da nije dozvoljen ni prevoz ovakvih pošiljki preko Srbije.

Kako ova uprava u saopštenju dodaje, u Srbiji su u cilјu prevencije, sprečavanja pojavlјivanja ili ranog otkrivanja  bolesti naložene pojačane mere kontrole zdravstvenog stanja životinja u pograničnim područjima, kao i informisanje vlasnika životinja da, čim primete simptome o tome obaveste nadležne veterinarske stanice ili veterinarske inspektore.

Veterinarske službe su u stanju pojačane pripravnosti zbog povećanog rizika od unošenja zarazne bolesti.

Kako navode, ove mere su na snazi oko mesec dana i uvedene su iz predostrožnosti.

Prema podacima Uprave za veterinu, od početka godine do 14. aprila, nije bilo uvoza i provoza goveda i mesa, izuzev tretiranih goveđih koža iz Bugarske, Grčke,  Turske i Makedonije.

Uprava za veterinu je na svom sajtu  http://www.vet.minpolj.gov.rs/ objavila  informacije sa neophodnim detaljima i merama za rano otkrivanje te bolesti, koja se prenosi preko insekata.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 27°C

Vedro

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 32°C
Min: 21°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana