Zabrana kretanja negativno uticala na dečja prava Tanjug

Objavljeno: 28.02.2022. 11:55 Izmenjeno: 28.02.2022. 11:55

Poseban izveštaj Zaštitnika građana o uticaju mera i propisa za sprečavanje širenja zarazne bolesti Kovid-19 na ostvarivanje prava deteta urađen je u saradnji sa Evropskom mrežom ombudsmana za decu, uz podršku Kancelarije UNICEF-a u Beogradu.

foto Tanjug

 

Mere zabrane kretanja tokom vanrednog stanja uzrokovanog pandemijom korona virusa negativno su uticale na ostvarivanje različitih prava deteta, a posebno su negativan efekat imale na ostvarivanje prava dece sa smetnjama u razvoju, ali i na njihov dalji psihofizički razvoj, istaknuto je na predstavljanju izveštaja zaštitnika građana.

Predstavljajući Poseban izveštaj Zaštitnika o uticaju mera i propisa za sprečavanje širenja zarazne bolesti Kovid-19 na ostvarivanje prava deteta, zaštitnik građana Zoran Pašalić je na skupu u Palati Srbije rekao da je ta institucija posebno obratila pažnju da u težište svojih aktivnosti stavi deo populacije građana Srbije koji je najugroženiji – deca, stariji, osobe sa invalditetom, siromašni i posebne grupe.

Naveo je da je institucija Zaštitnika građana radila sve vreme trajanja vanrednog stanja u okviru institucije ili u okviru posebnih grupa ljudi iz institucija koji su se, kako je rekao, 24 sata bavili problematikom zaštite ove populacije našeg stanovništva.

„Danas je tema prava deteta. To je posebna priča koja se odnosi ne samo na decu sa posebnim potrebama, već na svu decu koja su u ovakvoj situaciji bila ugrožena“, rekao je Pašalić i dodao da će institucija Zaštitnika građana nastaviti da radi istim intenzitetom kako bi prava dece bila zaštićena u potpunosti.

Direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova je ocenila da je odgovor Srbije na pandemiju bio brz i odlučan, ali da je ograničio neka od dečijih prava.

„Verujemo da će državne institucije da sprovedu naše preporuke i UNICEF je spreman da podrži ove važne mere jer je ovo veoma važno za oporavak našeg društva, posebno najugroženijih grupa“, rekla je Kostadinova.

Kako je rečeno, zabrana kretanja uticala je na prava na potpun i pravilan razvoj deteta, održavanje ličnih odnosa sa roditeljima i bliskim osobama, obrazovanje, socijalnu zaštitu, druženje i poštovanje porodičnog života.

Iz tog korpusa prava deteta, pravo na održavanje ličnih odnosa sa roditeljem sa kojim ne živi i pravo na korišćenje usluge socijalne zaštite (dnevni boravak) bili su najviše podložni zloupotrebi, ograničenju i kršenju tokom vanrednog stanja, a u određenoj meri i nakon njegovog ukidanja.

Deca sa smetnjama u razvoju tokom zabrane kretanja nisu u potpunosti mogla da ostvare prava na dodatnu podršku i pomoć, zdravstvenu zaštitu i rehabilitaciju, odmor i slobodno vreme, učešće u rekreativnim i kulturno-umetničkim aktivnostima, socijalnu zaštitu i inkluziju, kao i pravo na iznošenje mišljenja.

Analiza Zaštitnika građana je pokazala da su se zbog nemogućnosti korišćenja usluge dnevnog boravka deca sa smetnjama u razvoju povlačila u sebe, a trećina anketiranih roditelja je navela da su uvedene mere imale negativne srednjoročne i dugoročne efekte po dete – sprečavanje razvoja, trajan negativan efekat, sporo vraćanje u rutinu i pogoršanje mentalnog razvoja.

Kako je rečeno, i nakon ukidanja vanrednog stanja deca sa smetnjama u razvoju su u izvesnoj meri i dalje bila socijalno isključena jer usluga dnevnog boravka nije u potpunosti ponovo uspostavljena, pa se dugoročna šteta na razvoj dece sa smetnjama u razvoju manifestuje kroz povlačenje u sebe, razvojno stagniranje i lošu socijalizaciju.

Zaštitnik građana u posebnom izveštavanju u preporukama za otklanjanje nedostataka navodi da pre usvajanja sličnih mera donosioci odluka treba da razmotre kako će one uticati na ostvarivanje prava deteta kao i moguće negativne uticaje na određene kategorije dece, ali i da uzmu u obzir profesionalne i porodične obaveze roditelja i u skladu sa tim obezbede adekvatnu podršku deci sa smetnjama u razvoju.

Takođe, poručuje se i da nadležni organi treba da obezbede da u donošenje sličnih mera budu uključeni i deca, roditelji i zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, a da nadležno ministarstvo, između ostalog, obezbedi da zaposleni u dnevnim boravcima urade individualne planove podrške za decu u slučaju ponovnog ogrničenja kretanja, kao i da se aktivnosti u dnevnom boravku u takvim okolnostima odvijaju putem onlajn platformi.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 5°C

Pretežno oblačno

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 12°C
Min: 5°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana