Za smeštaj kadeta Vojne akademije novih 3.300 kvadrata Tanjug

Objavljeno: 21.05.2020. 15:21 Izmenjeno: 21.05.2020. 15:21

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je rekonstruisani objekat za smeštaj kadeta i slušalaca na Vojnoj akademiji od 3.300 metara kvadratnih, sa 66 klimatizovanih soba, kancelarijama i pomoćnim prostorijama

TANJUG / MINISTARSTVO ODBRANE / DAMIR BANDA / an

Ukupna vrednost investicije je 215 miliona dinara.

Nakon obilaska, ministar Vulin je istakao da je istorija Srbije istorija ratova u borbi za slobodu i upravo „zbog toga je toliko važno i dragoceno da Srbija nikada ne prestane da školuje svoje oficire, podoficire, sve one koji brinu o Vojsci Srbije, koji jesu Vojska Srbije i koji će brinuti o bezbednosti svakog građanina naše zemlje“.

Poručio je da je svako ulaganje u Vojnu akademiju ulaganje u kvalitet života naših kadeta i ulaganje u kvalitet obuke i obrazovanja naših oficira, onih koji vode vojsku i onih koji će tek voditi vojsku.

Vulin kaže da je izgradnja nove i rekonstrukcija zgrade koju je danas posetio i obezbeđivanje potpuno novog prostora za smeštaj profesora i studenata prvo veliko ulaganje u Vojnu akademiju još od 1980. godine.

„Vreme je da uložimo u Vojnu akademiju, vreme je da nastavimo s radom i vreme je da od Vojne akademije napravimo ono što ona zaslužuje kvalitetom i svojih predavača i svojih kadeta – obrazovnu instituciju najvišeg ranga, obrazovnu instituciju zbog koje možemo da budemo ponosni i u zemlji i u svetu“, rekao je ministar odbrane.

Prema njegovim rečima, istorija Srbije je istorija borbe za slobodu i zato je vojna nauka nešto što je uvek „pripadalo Srbiji, o čemu se vodilo računa i što se proučavalo“.

Vulin je rekao da su tek od ove godine, zahvaljujući upornosti pripadnika Vojne akademije i Rektorata Univerziteta odbrane, kao i Ministarstva odbrane, prvi put vojne nauke postale priznate u okviru univerzitetske zajednice kao vojne nauke.

„Nadamo se da nećemo stati na tome i da ćemo jednog dana postati deo Srpske akademije nauka i umetnosti, ali zemlja koja je imala Živojina Mišića, koja je imala takve stratege, borce, komandante koji su pobeđivali od balkanskih ratova, do Prvog i Drugog svetskog rata, koja je imala takve stratege kao što su bili generali Pavković i Lazarević zaslužuje da ima vojne nauke kao posebne i zaslužuje da se njima posebno obrati pažnja“, naveo je ministar.

Radove na rekonstrukciji objekta izveo je Vojnograđevinski centar „Beograd“ Uprave za infrastrukturu Sektora za materijalne resurse.

Načelnik Vojnograđevinskog centra „Beograd“, potpukovnik Milovan Ostojić kaže da objekat, projektovan i rekonstruisan za potrebe smeštaja studenata Vojne akademije, ima 3.300 metara kvadratnih, tri apartmana, 58 dvokrevetnih soba, osam jednokrevetnih, pet kancelarija, četiri čajne kuhinje.

Naveo je da svaki sprat ima i pomoćne prostorije, a da je objekat rekonstruisan po najsavremenijim propisima, da su zamenjene sve instalacije, podovi, plafoni i da sve sobe imaju sanitarni čvor.

Ostojić je rekao da je fasada urađena po propisima za energetsku efikasnost, da su sve sobe klimatizovane, a da su oprema i nameštaj urađeni od najkvalitetnijih materijala.

Obilasku su prisustvovali rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik dr Goran Radovanović, načelnik Vojne akademije general-major dr Bojan Zrnić i članovi kolegijuma ministra odbrane.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 22°C

Vedro

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana