Za projekte srpskih naučnika protiv korone dva miliona evra Tanjug

Objavljeno: 23.05.2020. 12:33 Izmenjeno: 24.05.2020. 15:09

Fond za nauku Srbije otvorio je „Specijalni program istraživanja COVID-19“, čiji je ukupni budžet od dva miliona evra namenjen projektima koji će doprineti efikasnom naučnom odgovoru na pandemiju korona virusa.

V.d. direktora Fonda za nauku Srbije Milica Ðurić Jovičić kaže da postoji veliki broj naučnika u Srbiji sa inovativnim rešenjima koji mogu doprineti daljoj borbi protiv pandemije.

„Za neverovatno kratko vreme otvorena je laboratorija Vatreno oko, napravljen je srpski ELISA test, respirator, i još mnogo toga“, rekla je Ðurić Jovicić.

Kako je saopštio Fond za nauku Srbije, Ðurić Jovičić je navela da se u okviru ovog programa očekuju predlozi koji mogu brzo pružiti efikasna rešenja i doprineti borbi protiv COVID-19, ali i drugih prirodnih katastrofa.

Program ima unapred propisane teme koje su grupisane u okviru (bio)medicinskih nauka, (bio)medicinskog inženjerstva i informacionih tehnologija, kao i ekonomskih, socioloških, psiholoških istraživanja i upravljanja složenim sistemima.

Program podržava primenjena naučna istraživanja, međunarodnu saradnju, kreiranje multidisciplinarnih timova, kao i konzorcijumsko podnošenje projekata.

Predloge projekata mogu podneti istraživači zaposleni u akreditovanim naučnoistraživačkim organizacijama.

Ukupan budžet programa je dva miliona evra, a finansira se iz zajma Svetske banke kroz „Projekat akceleracije inovacija i podsticanja rasta preduzetništva u Republici Srbiji (SAIGE)“.

Ukupan budžet po projektu je 200.000 evra, uz izuzetak za istraživanja iz biomedicinskih oblasti gde je dozvoljena kupovina kapitalne opreme i u tom slučaju može biti odobreno do 500.000 evra za projekat.

Rok za podnošenje predloga projekata je 10. jun, a u Fondu za nauku Srbije navode da istraživači prvo treba da podnesu skraćene verzije predloga projekata koji će ići na evaluaciju programskog odbora, a nakon toga će naučnici, koji budu najviše ocenjeni prema definisanim kriterijumima, biti pozvani da dostave celokupan predlog projekta.

Početak realizacije projekata očekuju već tokom avgusta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 25°C

Pretežno vedro

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana