Za obolele i one u samoizolaciji naknada zarade 100 odsto Tanjug

Objavljeno: 03.04.2020. 14:39 Izmenjeno: 03.04.2020. 14:39

Vlada Srbije je na predlog Ministarstva za rada donela Zaključak kojim je obezbeđeno pravo na naknadu zarade u visini od 100 odsto onim zaposlenima, koji zbog neposrednog izlaganja riziku radi obavljanja svog posla, lečenja, zbrinjavanja i obezbeđenja obolelih, privremeno odsustvuju sa rada, jer se nalaze u samoizolaciji, izlolaciji ili su oboleli od virusa COVID-19.

Kako se navodi u sapštenju resornog ministarstva, to se prvenstveno odnosi na lekare, medicinsko osoblje, vojsku i policiju.

Odsustuvo sa rada oni će dokazivati rešenjem nadležnog organa (sanitarnog inspektora, organa nadležnog za kontrolu prelaženja državne granice, carinskog organa, izvodom iz evidencije Ministarstva unutrašnjih poslova i drugo) ili izveštajem lekara o privremenoj sprečenosti za rad (doznaka).

Za prvih 30 dana odsustva sa rada visinu naknade zarade poslodavci treba da isplate iz svojih sredstava.

Ukoliko je zaposleni na plaćenom odsustvu više od 30 dana, poslodavci mogu da, počev od 31. dana odsustva sa rada, visinu naknade zarade isplate tako što će iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja obezbediti zakonom propisani iznos naknade zarade, a iz svojih sredstava obezbediti razliku do visine od 100 odsto osnova za naknadu zarade, precizira se u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana