Za nedelju dana 25 hiljada pregleda u Kovid ambulantama Beoinfo

Objavljeno: 19.01.2021. 13:16 Izmenjeno: 19.01.2021. 13:16

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić istakao je da je  epidemija pokazala značj zdravlja, zbog čega je važno njihovo preuređenje i izgradnja novih ustanova primarne zdravstvene zaštite.

On je istakao da je samo u protekloj nedelji u Domovima zdravlja u prestonici obavljeno je više od 25 hiljada pregleda zbog sumnje na postojanje kovida 19, a čak 95,6 odsto od ukupno uzetih briseva u Beogradu urađeno je upravo u ustanovama primarne zdravstvene zaštite.

– Zaposleni u Domovima zdravlja rade bez pauze od kada se pojavio virus korona, a medicinari će sada imati i veliku misiju pred sobom jer je upravo njima poverena vakcinacija protiv „nevidljivog neprijatelja”. Nažalost, strašna pandemija kovida 19 nam je u praksi pokazala da je naše opredeljenje s ciljem dodatnog razvoja primarne zdravstvene zaštite potpuno ispravno. Prva asocijacija na dom zdravlja u komšiluku je sigurnost, izvesnost i poverenje. Kada kažem sigurnost, mislim na to da građani računaju na sistem zdravstvene zaštite u koji se kontinuirano ulaže. Izvesnost znači da znate da vam je lekar blizu i da ćete uslugu koja vam je potrebna dobiti brzo i efikasno, dok poverenje gradimo kvalitetom infrastrukture i usluga, ali i komunikacijom sa građanima, izveštavanjem o onome što smo uradili i šta dalje planiramo – rekao je Radojičić za „Politiku”.

Njemu kao lekaru pitanje zdravstvene zaštite ima nemerljiv značaj, a kao gradonačelniku veliku privilegiju da donosi važne odluke o organizaciji i realizaciji projekata koji unapređuju taj sistem.

– Jedan od njih realizovan je početkom prošle godine, kada je otvoreno novo krilo Doma zdravlja „Obrenovac”. U pitanju je projekat vredan oko 250 miliona dinara.  Na ovaj način je znatno unapređena usluga koju 75 hiljada Obrenovčana dobija kada govorimo o primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Radi se o objektu koji ima površinu od oko 2.100 kvadrata, a u okviru kojeg smo dobili novu hitnu službu, opštu medicinu i kućnu negu. Novo krilo imaće 14 ambulanti i čekaonica, a pasarelom je povezano sa starom zgradom u kojoj su specijalističke službe. Kao lekar koji svoj profesionalni angažman vezujem za tercijarni nivo zdravstvene zaštite, imam veliko poštovanje prema kolegama koji rade na primarnom nivou. Za pojedinca je, kao i za sistem, kvalitetna usluga koja se pruža u prvom kontaktu sa lekarom od velikog značaja i za dalji tok lečenja i za pametno raspolaganje resursima koje imamo – napominje gradonačelnik.

On je naglasio da su trenutno sve oči uprte u izgradnju Doma zdravlja u Borči, čije se otvaranje očekuje do kraja februara.

– U ovaj objekat, koji će imati oko sedam hiljada kvadratnih metara, uloženo je oko 77 miliona dinara, kako bi oko 100 hiljada sugrađana koji žive u ovom delu Beograda moglo da dobije potrebnu medicinsku pomoć. Novi dom zdravlja u Borči zapošljavaće 40 lekara i 90 medicinskih sestara i drugog osoblja. Za grad, kao jedan veliki sistem, ulaganje u infrastrukturne projekte, kaže on, predstavlja neophodnu bazu za razvoj kvaliteta usluga. Sve ovo je preduslov za zadovoljstvo građana i unapređenje kvaliteta života stanovnika glavnog grada – kazao je prvi čovek prestonice.

On je istakao da je nedavno obišao i završne radove na novoj zdravstvenoj stanici u Ugrinovcima koja je ogranak Doma zdravlja „Zemun”.

– Ukupna vrednost investicije je oko 230 miliona dinara. Objekat je završen u konstruktivnom smislu, građevinsko-zanatski radovi su u završnoj fazi, a u toku su i završna ispitivanja ugrađenih instalacija. Na ovom mestu građanima Ugrinovaca na raspolaganju će biti služba za zdravstvenu zaštitu dece i omladine, služba opšte medicine, služba za zdravstvenu zaštitu žena, savetovalište za trudnice, služba za polivalentnu patronažu, služba laboratorijske dijagnostike, stomatološka služba, apoteka i druge tehničke službe. Ne treba posebno isticati koliko su građanima značajni ovakvi projekti koji lekare dovode u komšiluk. Sve to još više dobija na značaju imajući u vidu realizaciju ideje o jednakom razvoju svih beogradskih opština – rekao je Radojičić.

Osvrćući se na razvoj Beograda, dodao je da u slučaju zdravstvene zaštite čine programi koji se ostvaruju paralelno sa infrastrukturom i za koje je ove godine Sekretarijat za zdravstvenu zaštitu odvojio oko 258 miliona dinara.

– Ne mogu da ne istaknem koordinaciju rada Uprave grada i Ministarstva zdravlja koja je ključ uspeha realizacije svega što planiramo. Ova saradnja lokalne i republičke vlasti presudna je za dobru dinamiku rada i nove ideje koje se nađu na listi budućih projekata značajnih za naše građane. Epidemija je rezultirala razarajućim posledicama, ali je i ujedinila snage društva i nadležnih institucija što će nam, verujem, biti dragoceno iskustvo za budućnost – zaključio je Radojičić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 10°C

Vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 19°C
Min: 4°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana