Za Dan državnosti Srbije Maneken Pis u Briselu u šumadijskoj nošnji Tanjug

Objavljeno: 15.02.2022. 14:22 Izmenjeno: 15.02.2022. 14:25

Okupljenje u centru Brisela pozdravili su ambasadori Srbije pri EU i NATO Ana Hrustanović i Branislav Filipović, a o srpskoj tradiciji i istorijatu Sretenja govorio je Robert Popović, zamenik ambasadora Srbije u Belgiji

foto Tanjug

 

Dan državnosti Srbije i ove godine tradicionalno je obeležen u Briselu oblačenjem simbola grada „Maneken Pisa“ u šumadijsku narodnu nošnju.

Amabasada Srbije u Belgiji u saradnji sa vlastima grada Brisela i belgijskim udruženjem „Prijatelji Maneken Pisa“ od 2011. godine svakog 15. februara organizuje obeležavanje Dana državnosti Srbije spajajući simbol Brisela sa prepoznatljivim elementima srpskog folkolora.

”Srbija na današnji dan slavi svoj nacionalni praznik Sretenje, a 15 februar je jedan od najvažnijih dana u istoriji Srbije. To je istovremeno Dan ustavnosti Srbije i dan sećanja na Prvi srpski ustanak 1804. godine”, rekao je Popović.

On je okupljenima u centru Brisela ponovio reči ministra spoljnih poslova Srbije Nikole Selekovića, koji je povodom Dana državnosti poručio da ono što postoji danas ne bi bilo da nije bilo onoga sto se dogodilo na Stretenje 1804. godine u blizni Topole.

”Taj trenutak je omogućio postojanje naše države zahavljujuću heroizmu naših predaka i njihovoj svesti o tome da je sloboda važnija od svega”, zaključio je Popović

U Briselu su podsetili i da se Ustav Kneževine Srbije usvojen na Sretenje 1835. godine kao jedan od modernijih, demokratskijih i liberalnijih ustava svog doba delom oslanjao i na belgijski ustavni model iz 1831. godine.

”Maneken Pis” će tokom danasnjeg dana biti obučen u srpsku narodnu nošnju, a mnogobrojni turisti su već iskoristili priliku da se slikaju sa simbolom Brisela koji nosi šajkaču i opanke.

Bronzana statua dečaka koji piški, visine svega 60 centimatera, napravljena je u 17. veku kao sećanje na legendu o dečaku koji je urinom ugasio fitilj eksploziva i time sprečio osvajače da dignu u vazduh zidine Brisela.

Statua ”dečkića”, što je prevod imena Maneken Pis sa flamanskog jezika, napravljena je 1965. godine, dok se original čuva u Muzeju grada Brisela.

Šumadijska narodna nošnja koju Maneken Pis oblači svakog 15. februara jedan je od oko 1000 kostima koji se nalaze u muzeju, a koje se koriste shodno prilici.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Oblačno

Trenutna temperatura 24°C

Oblačno

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 18°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana