U Srbiji još osam preminulih i 305 zaraženih Tanjug

Objavljeno: 03.04.2020. 15:05 Izmenjeno: 04.04.2020. 14:53

U Srbiji u proteklia 24 sata preminulo još osam osoba, čime je ukupan broj umrlih porastao na 39. Potvrđeno još 305 slučajeva, broj zaraženih porastao na 1.476. Nismo imali ovakvu epidemiju od 1918, upozoravaju epidemiolozi.

 

U saopštenju se navodi da je preminulo je šest osoba muškog pola i dve osobe ženskog pola.Prosek njihovih godina je 70,75 i kao i kod svih prethodnih žrtava, i oni su imali komorbiditete, odnosno više drugih bolesti koje su doprinele fatalnom ishodu.Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 748 osoba od kojih je 305 pozitivno.Hospitalizovano je ukupno 874 pacijenata, a na respiratoru je njih 81.Od početka epidemije do danas u 15 časova u Srbiji je ukupno testirano 5.756 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Kon: Kreće strmi uspon, peta nedelja se jasno najavila

Epidemiolog Predrag Kon ukazao je da je danas najcrnji dan sa osam preminulih osoba, uz 305 novozaraženih, te da je jasno da kreće strmi uspon kada je reč o broju obolelih od Kovida 19.“Da li će biti malih predaha… ali peta nedelja se jasno najavila”, rekao je Kon na pres konferenciji u Palati Srbija.

On je upozorio da je sada već sve pitanje zdravstevne bezbednosti svakog pojedinca u državi – da li će shvatiti da se nalazimo u krajnje ozbiljnoj situaciji.Dodao je da broj hospitalizovanih prelazi kapacitete, te da bismo bili u većem problemu, da improvizovane bolnice nisu bile dobro pripremljene.

Odbacio je kritike na društvenim mrežama na račun donetih mera, ističući da je to napad na zdravstvenu bezbednost.“Ako se ne razume da je virus u cirkulaciji i da je neophodno sprečiti njegovo prenošenje… Mere su donete samo da to spreče, nema tu pregovaranja”, rekao je Kon.

Kon je dodao da je u bolnici u Ćupriji četiri lekara i četiri tehničara pozitivno na koronu i u bolnici, uz još sedam lekara i tri tehničara koji su u kućnoj izolaciji.

 

Bilo i propusta,svi oboleli zdravstveni radnici izolovani

Svi oboleli zdravstveni radnici od korona virusa su izolovani i većina njih je dobrog zdravstvenog stanja i očekuje se da se uskoro vrate na posao, izjavila je zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević.“Što se tiče obolevanja u zdravstvenim ustanovama, kada imamo tako veliki broj obolelih jasno je da su se desili određeni propusti u nekim momentima. Ali, najbitnije je da su svi oni kod kojih je potrvrđeno pristuvo virusa izolovani i da su njihovi kontakti pod zdravstvenim nadzorom“, rekla je ona.

Kaže je cilj da se onemogući širenje infekcije na pacijenate i druge zdravstve radnike.“Bitno je da je većina zdravstvenih radnika koji su oboleli dobrog zdravstvenog stanja i nadamo se njihovom brzom povratku na posao“, rekla je ona i objasila da oni mogu da se vrate na posao tek nakon dva dvostruka negativna nalaza“, naglasila je ona.

Kisić Tepavčević je rekla da bolnice koje su imale te slučajeve, kao bolnica u Ćupriji, rade sa manjim brojem zdravstvenih radnika i neminovno je da će biti još smanjen kapacitet te bolnice ili će biti preusmereni odeđeni broj zdravstvenih radnika u neke ustanove.Dodaje da se rade preraspodele kako bi svaki regiona u Srbiji bio dobro pokriven.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 23°C

Vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana