Vulin:Uz moderne tehnologije bliži velikim svetskim armijam Tanjug

Objavljeno: 15.09.2020. 14:48 Izmenjeno: 15.09.2020. 14:49

Vojska Srbije koristi moderne tehnologije kako bi svoje pripadnike pripremila za što bolje izvršenje zadataka, a nabavkom novih softvera i opreme, biće samo još bliža velikim armijama sveta, poručio ministar odbrane Aleksandar Vulin.

foto Tanjug

Vulin je obišao Centar za obuku pripadnika Petog bataljona Vojne policije, koji izvode vežbu podržanu računarskim simulacijama – „Blokada 2020“.

„Samo ono što vojnik nauči u miru, može da uradi u ratu. Vojska Srbije će uvek na prvom mestu raditi na osposobljavanju svojih pripadnika, a nabavljanjem novih softvera i nove opreme bićemo samo još bliži i približniji drugim, velikim armijama sveta“, poručio je Vulin, a saopštilo Ministarstvo odbrane.

Pukovnik Radovan Babić rekao je da su vežbe podržane računarskim simulacijama važan deo praktične obuke komandi i jedinica u Vojsci Srbije.

„Ovaj Centar i vežba, kao platforma obučavanja je izuzetna, jer u odnosu na ostale komandno-štabne ili vežbe na terenu imamo mogućnost realnog odaziva sistema, realnog odaziva operativnog okruženja tokom izvođenja operacije“, rekao je Babić.

On je dodao da se pomoću ove vrste vežbi tačno može proceniti i analizirati na osnovu čega je jedinica donela neku odluku, koje faktore je uvažila tokom planiranja i izvođenja operacije i time je naučiti da ne ponovi grešku.

Vežba se izvodi od 14. do 18. septembra, a uz pripadnike bataljona učestvuju i pripadnici RV i PVO, Crvenog krsta Srbije i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

To je prilika da se komanda Petog bataljona vojne policije uvežba u planiranju, organizovanju i izvođenju blokade okruženja i uništenja diverzantske grupe u uslovima simuliranog okruženja, dodaje se u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 23°C

Delimično oblačno

Sreda
Promenljivo oblačno

Max: 26°C
Min: 19°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana