Vulinu uručena nagrada „Kapetan Miša Anastasijević“ Tanjug

Objavljeno: 08.12.2021. 16:28 Izmenjeno: 08.12.2021. 16:28

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin primio je u Banskom dvoru u Banja Luci nagradu „Kapetan Miša Anastasijević“ za razvoj prosperiteta i unapređenje saradnje Srbije i Republike Srpske i tom prilikom poručio da je srpski svet nasušna potreba srpskog naroda da se već jednom objedini i da postane jedinstven politički narod

FOTO TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ bg

„Nema nijedne generacije u istoriji srpskog naroda koja nije stala pred pitanje šta ste spremni da učinite da ostanete Srbi i da budete baš to što jeste, takvi kakvi jeste. I nijedna generacija u istoriji srpskog naroda nije dala pogrešan odgovor, već je svaka i baš svaka odgovorila spremni smo na sve da budemo i ostanemo Srbi“, rekao je Vulin.

Zahvalivši na nagradi, Vulin je dodao da je ona nezasluženo velika i da bi, ako bi imao pravo na jednu malu ljudsku želju kako da ga pamte jednog dana „pre nego što odem na onu drugu stranu da se predstavi onima koji ga već toliko dugo čekaju“, želeo da ga zapamte kao „nekog ko je svoj život posvetio stvaranju jedinstvenog političkog prostora – srpskog sveta“.

To bi, kako je naveo, bio prostor u kojem Srbi odlučuju o sebi. „Prosto u kojem se nikada više neće ponoviti jasenovački genocid i martovski pogrom, srpski svet u kojem ćemo sa ponosom i hrabrošću govoriti da smo Srbi, nudeći baš to najlepše i najbolje svima ostalima, ali na prvom mestu, brinući o sebi“, naveo je Vulin.

Kazao je i da ga je planina Manjača, sa koje dolazi, naučila da tuđe poštujem, ali da svoje ne da nikome i da ne dopusti da nečije bogatstvo i nečija moć bude razlog da se stidi naše sirotinje i naše čestitosti.

„Planina Manjača sa koje dolaze bolji od mene naučila me je da razlog postojanja čoveka nije u njegovoj sili, već u otporu svakoj sili“, istakao je ministar.

Kaže i da nije on tvorac sintagme srpski svet.

„Možda sam je ja prvi, ili među prvima izgovorio. Srpski svet je nasušna potreba srpskog naroda da se već jednom objedini da postane jedinstven politički narod, da u ključnim pitanjima nacionalnog bića i nacionalnog opstanka misli na isti način i da sebi ne dozvoli da bude na različitim stranama istorije“, naveo je Vulin.

Podsetio je da su naši preci učinili puno sjajnih i velikih stvari, upisali se u svetsku istoriju kao pobednici, drugima doneli slobodu, ali dopustili da drugi odlučuju o njima.

„Da u slobodi u kojoj su oni svojom krvlju plaćali, drugi stvaraju svoje države i svoje istorije i da je samo to, pa nek im je bogom prosto, ali ne samo da stvore svoje države i svoje istorije, nego da ih stvore na kostima i krvi Srba više mrzeći Srbe što su im istoriju, što su ih preveli na bolju stranu istorije, dali im državu i slobodu, nego one koji su na pogrešnoj strani istorije bili“, istakao je ministar nakon uručivanja nagrade.

Predsedniku Vlade RS Radovanu Viškoviću uručena je danas istoimena nagrada za razvoj prosperiteta i unapređenje saradnje Republike Srpske i Srbije.

Nagrada „Kapetan Miša Anastasijević“ dodeljuje se već 21 godinu zaslužnim pojedincima u okviru realizacije projekta „Put ka vrhu“ od strane Agencije „Media invent“ iz Novog Sada, Univerziteta u Beogradu i Novom Sadu i pod pokroviteljstvom Privredne komore Srbije i Unije poslodavaca Srbije, a od 2015. godine održava se i u Republici Srpskoj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 12°C

Pretežno oblačno

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 18°C
Min: 9°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana