Vulin:Srbija spremna da hermetički zatvori granice

Objavljeno: 07.03.2020. 10:24 Izmenjeno: 08.03.2020. 18:25

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da je Srbija spremna da hermetički zatvori granicu ukoliko se za to ukaže potreba zbog situacije sa migrantima.

„Apsolutno smo spremni da u datom roku hermetički zatvorimo granicu, što znači da niko ilegalno ne može da prođe kroz našu zemlju. Naravno da nećemo zatvoriti legalne granične prelaze koji moraju da funkcionišu, ali ilegalni prelazi bi bili sprečeni onog momenta kada bi se to naredilo“, rekao je Vulin na Tv Prva.

Prema njegovim rečima, takozvana zelena granica ne može da postoji, a zna se kako se granica hermetički zatvara, kojim sredstvima i na osnovu kojih planova.

I pre izbijanja aktuelne krize sa migrantima, Srbija je bila obaveštena šta bi Turska mogla da uradi, rekao je Vulin i dodao da je predsednik Aleksandar Vučić vodio računa kako to može da se odrazi na Srbiju i svakodnevni život. „U ovom trenutku sve izgleda pod kontrolom ali je to takva situacija da svaki čas može da dođe do sukoba. Ovo je prvi put da je EU izašla sa jedinstvenim stavom i rekla da neće moći da bude ilegalnih ulazaka i to je nešto što ohrabruje, jer će na taj način i nama da bude lakše“, naveo je Vulin.

On je dodao da se u Srbiji u ovom trenutku nalazi oko 6.000 migranata koji su smešteni u prihvatnim centrima i koji su kontrolisani. „Srbija je uradila sve da se zaštiti, što govori o organizovanosti države. Za nas je bitno da se brojevi ne povećavaju. Ukoliko procenimo da se kreću neorganizovano ili u većem broju, zatvorićemo granicu. Ako procenimo da je na ovaj način bezbednost zemlje ugrožena, uradićemo to“, rekao je Vulin.

Ministar odbrane dodao je da ne može da razume izazivanje panike i straha i istakao da je država pokazala da može da kontroliše migranstku krizu, iako to nisu uspele mnoge razvijenije zemlje.

Vulin je dodao i da je Srbija predlagala EU da se naprave kontrolne granice van EU – u Turskoj, Avganistanu i da se tamo radi trijaža ko može, a ko ne da dođe. „EU sada pokušava da zauzme jedinstvenu poziciju koja će dosta olakšati život i nama koji nismo članovi EU“, rekao je on.

Upitan da prokomentarise zahtev SAD da Srbija obustavi nabavku vojne opreme od Rusije, Vulin kaže da je Srbija otvorena kada se radi o naoružanju. „Zna se šta i kako kupujemo. Time štitimo našu zemlju. Tako ćemo nastaviti da se ponašamo. Za nas su jedino validne sankcije Ujedinjenih nacia, ostalo su odnosi sa pojedinim državama. Srbija znači mir na Balkanu“, rekao je Vulin.

Govoreći o KiM Vulin je kazao da se očekuje borba, ali i da predsednik Vučić vodi pametnu borbu, pametniju nego što je iko pre vodio. „Njihova nezavisnost nije više neupitna, nije više jednoglasno podržano ono što oni rade. Očekujem pritiske, veliku borbu“, rekao je Vulin.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Grmljavina sa kišom

Trenutna temperatura 22°C

Grmljavina sa kišom

Sreda
Pljusak i grmljavina

Max: 27°C
Min: 20°C

Pljusak i grmljavina

Vremenska prognoza za 5 dana