Vulin:Prištini naređeno da odnose sa Beogradom zategne do pucanja tanjug

Objavljeno: 02.07.2022. 10:06 Izmenjeno: 04.07.2022. 10:11

Vulin je kazao da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, ali da neće uvoditi sankcije Rusiji.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio j da je razumljivo da je javnost u Srbiji uznemirena najnovijim jednostranim potezima iz Prištine koji imaju za cilj da se, kako ocenjuje, predsednik Aleksandar Vučić povuče i da napusti spoljnu politiku Srbiju.

Vulin je naveo da je Albancima naređeno da odnose sa Srbijom zategnu do pucanja kako bi, kaže, Srbija vojno reagovala, gde bi se umešali njihovi zaštitnici, nakon čega bi nastao haos.

““To je vid pritiska na Vučića da se povuče, napusti spoljnu politiku Srbije. Mi smo jedini koji Rusiji nismo uveli sankcije, više smo nego jasni kada je u pitanju sukob u Ukrajini““, kazao je Vulin za TV Pink.

Govoreći o najavljenom oduzimanju srpskih tablica na vozilima na KiM, Vulin je naveo da je u pitanju pokušaj uvlačenja Srba sa severa pokrajine u rat, ali da to nije način da se Srbi isprovociraju i da posle toga reaguju.

Kada je reč o raspoređivanju srpske policije na KiM, Vulin je kazao da postoji mogucnost, ali da se to neće dogoditi shodno, kako kaže, svim ostalim stvarima koje se ne poštuju kada je u pitanju Priština.

Poruke koje dolaze Srbiji, najčešće su takve da Srbija treba da spusti glavu, da se povuce, a predsednik Vučić, kako kaže, je taj koji sve može da istrpi.

““Vucic je izborio manevarski prostor. Imali smo ga i 2012. godine ali nije bilo čoveka koji je to mogao da izdrži, kao što to sada Vučić radi. Poenta svega jeste da mi uvedemo Rusiji sankcije… Šta ćemo mi onda da radimo za gas““, upitao je Vulin.

Naglasio je da Srbija neće dozvoliti ponavljanje Oluje, Jasenovca i svega sličnog ističući da je Vojska Srbije najspremnija u regionu.

““Vojska je mnogo bolje opremljena nego što je bila, ali važnije od naoružanja je to što su u vojsci ljudi koji vole svoju zemlju Srbiju. Ne pretimo, nema rata, upotrebe vojske, samo kažem, nemoj da pokušavate da proterate srpsku decu sa severa KiM““, kazao je Vulin.

Na pitanje o formiranju vlade, Vulin je rekao da je predsednik Vučić taj koji će doneti odluku, i da takve stvari moraju da se poštuju.

““Vučić ce imati moju podršku, bio ja u vladi ili ne jer je jedini slobodni državnik u Evropi““, rekao je Vulin i dodao da ““ne putuje“ i da „nema ništa od ambasadorskog mesta““.

Srbija jedina u Evropi nije uvela sankcije Rusiji

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin istakao je da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji, prvenstveno zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, njegovoj snazi i integritetu, te da bi većina članova Vlade Srbije zasigurno uvela sankcije Rusiji.

„Čak je i Bosna i Hercegovina uvela određene verzije sankcija prema Ruskoj Federaciji. Srbija je jedina država u Evropi koja nije uvela nikakve sankcije Ruskoj Federaciji i odmah da vam kažem, samo zahvaljujući Aleksandru Vučiću. Najveći deo Vlade Srbije bi glasao za sankcije, ne bi uopšte pitao nešto“, istakao je Vulin za TV Pinki.

On je poručio da je Srbija veoma jasna po pitanju sukoba u Ukrajini i da nije razumeo primedbe potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović koja je rekla da bi buduća Vlada Srbije trebalo da bude određenija po pitanju rata u Ukrajini, saopštio je MUP.

„Video sam pre neki dan, potpredsednica Vlade Republike Srbije gospođa Mihajlović je rekla da sledeća Vlada treba da bude određenija prema ratu u Ukrajini, jasnija. Šta ti nije jasno? Šta vam nije jasno? Više smo nego jasni kad je u pitanju sukob u Ukrajini.

Poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, ali nećemo da uvodimo sankcije Ruskoj Federaciji, šta tu nije jasno? Hoćemo da budemo deo sukoba Zapada sa Rusijom? Hoćemo da zaboravimo sve ove decenije u kojima nas je Rusija podržavala? Hoćemo da zaboravimo sve ove vekove slovenskog bratstva? Šta nije jasno? Ne razumem šta znači to, da budemo jasniji. Veoma smo jasni – država Srbija je rekla – poštujemo međunarodno pravo za razliku od Evropske unije“, poručio je Vulin.

Ministar je istakao da Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet svih zemalja za razliku od Evropske unije koja ne poštuje integritet i suverenitet Srbije.

„Mi poštujemo teritorijalni integritet i suverenitet svih zemalja, ali EU ne poštuje naš teritorijalni integritet i suverenitet. Ali SAD i svi oni koji su priznali tu lažnu šiptarsku tvorevinu ne priznaju naš teritorijalni integritet i suverenitet i kad ih slušam, kako traže od mene da uvedem sankcije Rusiji zbog kršenja teritorijalniog integriteta Ukrajine, samo ih pitam, u redu, a kad ćete to uraditi na primeru Srbije?“, upitao je Vulin.

Ministar unutrašnjih poslova je kazao da je Srbija samostalna i nezavisna država koja ne želi da se meša u sukobe Zapada i Rusije, a posebno ne želi da bude pešadija NATO pakta.

„Ako hoćete da se držite teritorijalnog integriteta i suvereniteta kao najvažnijeg principa u međunarodnoj politici, što ja mislim da jeste, pođite od Srbije. Prvo povucite priznanje Kosova, pa kažite izvinite, Srbija je celovita, pogrešili smo što smo vas bombardovali, izvinite za onoliku decu što smo vam pobili, oprostite što smo vam to uradili, počinjemo od toga da ispravljamo svoje greške. A ne da tražimo od Srbije da Srbija bude pešadija NATO pakta, da Srbija bude neko ko će da uđe u sukob sa Rusijom. Dakle, ne znam šta je moja koleginica mislila pod tim da budemo jasniji prema sukobu u Ukrajini.

Veoma smo jasni – nećemo da ulazimo u sukob sa Ruskom Federacijom, nećemo da ulazimo u tuđe ratove, nećemo da budemo tuđa pešadija“, poručio je Vulin.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana