Vulin: Milo može da napravi crkvu, ali neka ne dira Srbe i SPC Tanjug

Objavljeno: 24.05.2020. 13:43 Izmenjeno: 25.05.2020. 09:26

Milo Đukanović može da napravi crkvu kakvu god hoće i da sebe proglasi za patrijarha, ali Srbe i SPC neka ostavi na miru, poručio ministar Vulin crnogorskom predsedniku.

foto-tanjug-AP-Photo-Darko-Vojinovic

Može Milo Đukanović da napravi crkvu kakvu god hoće, može sebe da proglasi za patrijarha, može da objasni način kako je nastao svet, može glavni odbor DPS-a da proglasi za apostole, može da uradi šta god hoće, ali nemoj to da radi sa SPC”, rekao je Vulin novinarima u Bajinoj Bašti upitan da prokomentariše odnos Crne Gore prema Srbima i SPC.

Poručio je Ðukanoviću da ne kažnjava Srbe i SPC zbog toga što su ostali tamo gde je i on nekada bio.

“Nas neka ostavi tamo gde smo bili, tamo odakle je on otišao, mi smo ostali. Njagovo pravo je da ode, ali ne može da kažnjava Srbe zato što su ostali tamo gde je on nekada bio“, rekao je Vulin.

Kako je saopštio Pokret socijalista, Vulin je naveo da se Srbija apsolutno ne meša u unutrašnja pitanja Crne Gore, ali da ne može mirno da posmatra da se Srbima oduzimaju elementarna ljudska prava.

„Mi se ne mešamo u unutrašnja pitanja Crne Gore, ali nije unutrašnje pitanje Crne Gore da zabrani Srbima da idu u svoju crkvu ili da promeni ime crkve ili da otme svetinje koje su srpskom narodu toliko važne i toliko značajne. Bez naših pravoslavnih svetinja, ni mi kao Srbi ne bismo bili isti narod”, rekao je Vulin.

Naveo je da Srbija poštuje nezavisnost i suverenitet Crne Gore, ne meša se u njeno pravo da odlučuje sama o sebi, ali ne može mirno da posmatra da se Srbima oduzimaju elementarna ljudska prava.

“Oni samo traže da idu u crkvu u koju su išli i njihovi pradedovi, da se zovu baš tako kako se zovu, da govore srpskim jezikom, kad govore srpski jezik, da idu u Srpsku pravoslavnu crkvu, kad su već kršteni u Srpskoj pravoslavnoj crkvi“, naveo je Vulin

Odgovarajući na pitanje novinara u Bajinoj Bašti koliko je važna i značajna pomoć Srbije koju pruža Republici Srpskoj, Vulin je rekao da je Srbija uvek tu da pomogne Republici Srpskoj i naveo da je Aleksandar Vučić prvi srpski državnik koji Srpsku brani, pomaže i čuva na pravi način.

Vulin je rekao da je Srbija tu da pomogne Srpsku i Srbe koji tamo žive i da će to činiti uvek, dok god je Vučić na čelu Srbije.

„Mi smo doneli programska dokumenta, ministarstvo odbrane je donelo nacionalnu strategiju odbrane u kojoj se eksplicitno kaže da je naš zadatak da štitimo Srbe bez obzira gde oni žive. Republika Srpska je nastala kao izraz, kao potreba Srba u BiH da se sačuvaju od jasenovačkog genocida, da se više nikad ne ponovi taj užas”, rekao je Vulin.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 32°C

Vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 37°C
Min: 22°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana