Vulin:ABHO jedinice se pripremaju da budu spremne da pomognu Tanjug

Objavljeno: 02.10.2020. 13:37 Izmenjeno: 02.10.2020. 19:12

Ministar odbrane Aleksandar Vulin danas je u kasarni „Car Lazar“ u Kruševcu prisustvovao prikazu mobilne platforme za dekontaminaciju, novog sredstva koje se nalazi na trupnom ispitivanju u 246. bataljonu ABHO, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Mobilna platforma za dekontaminaciju ima brojne prednosti i može da zameni pet tehničkih sredstava u vojsci.

Namenjena je za radiološku, biološku i hemijsku dekontaminaciju ljudi, naoružanja i tehničkih sredstava.

Osim toga, vozilo može biti korišćeno za ispumpavanje vode iz poplavljenih područja, asanaciju bojišta i gašenje požara.

Uz pomoć mobilne platforme moguća je i dekontaminacija vazduhoplova, artiljerijskih oruđa i vozila viših od tri metra.

Ministar Vulin, koji je sa komandantom Kopnene vojske general-potpukovnikom Milosavom Simovićem obišao pripadnike 246. bataljona ABHO, rekao je da su ABHO jedinice dale nemerljiv doprinos tokom intenzivne borbe sa Kovidom-19 i da se pripremaju da budu spremne da pomognu civilnim vlastima gde god i kad god to bude potrebno.

„Tokom intenzivne borbe sa Kovidom-19, ABHO jedinice dale su svoj nemerljiv doprinos, pomagale su gde god je bilo potrebno. Upravo zbog toga, izvlačeći pouke i iskustva iz vremena koje je za nama, pripremamo se za budućnost koja ne mora uvek da bude dobra. Zato smo pripremili i nova vozila i nova sredstva“, rekao je Vulin.

Dodao je da smo na osnovu iskustava za vreme borbe sa Kovidom-19 videli šta nam nedostaje i šta nam je potrebno.

Ljudstvo, organizacija i tehnika ABHO komponente u vojsci mora da se proširi, naglašava ministar odbrane i ističe da trenutno zatišje po pitanju virusne infekcije Kovida-19 ne sme da nas učini opuštenima, već moramo biti spremni za sve što dolazi.

Ministar Vulin je poručio da će Vojska Srbije biti kadrovski, materijalno i tehnički spremna za svaki izazov koji može da se nađe pred njom.

Mobilna platforma za dekontaminaciju je sredstvo koje razvija Vojnotehnički institut, a od 24. septembra nulta serija ovog sredstva nalazi se na trupnom ispitivanju u 246. bataljonu ABHO.

Komandir voda za obezbeđenje nuklearnih i hemijskih udesa u 246. bataljonu ABHO poručnik Rajko Gujaničić ističe da mobilna platforma za dekontaminaciju može da zameni pet tehničkih sredstava u vojsci – automobil-cisternu za dekontaminaciju, automobil-cisternu za vodu, navalno vozilo za gašenje požara, Rozen-Bauer pumpu za ispumpavanje vode, kao i sani-džet uređaj za dekontaminaciju.

Napomenuo je da je integracijom i razvojem ovog sredstava, u vojsci pet uređaja zamenjeno jednim sredstvom.

Naglasio je da modernizacija ABHO službe svima mnogo znači, kao i da novo sredstvo predstavlja dodatni impuls svim pripadnicima te službe da i dalje pouzdano i predano rade svoj posao, svesni toga da se u njih ulaže.

Nakon današnjeg obilaska, komandant Centra ABHO pukovnik Sibin Dinčić uručio je ministru Vulinu Plaketu tog centra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 19°C

Pretežno vedro

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 28°C
Min: 18°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana