Vulin: VS je čuvar naše bezbednosti, temeljnih vrednosti Tanjug

Objavljeno: 04.10.2020. 18:58 Izmenjeno: 04.10.2020. 18:58

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je manifestaciji „Kup Vojske Srbije – Karađorđevo 2020“, koja je treći put za redom održana u vojnoj ergeli „Karađorđevo“ nadomak Bačke Palanke

TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ ANDRIJA GAVRILOVIC/bs

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je manifestaciji „Kup Vojske Srbije – Karađorđevo 2020“, koja je treći put za redom održana u vojnoj ergeli „Karađorđevo“ nadomak Bačke Palanke.

Ministar Vulin je istakao da je pre tri godine Vojska Srbije obnovila ovu veliku i važnu manifestaciju.

„To nije samo doprinos turističkom potencijalu Bačke Palanke, već je to pokazatelj da se Vojska vraća sebi, tradiciji, vraća se čuvanju onoga što je vredno u našem narodu. Nije vojska samo skup ljudi koji nosi oružje. Vojska je čuvar tradicije, čuvar onih vrednosti koje su naš narod učinile vrednim ponavljanja“, naglasio je ministar Vulin i dodao da se već treću godinu okupljaju konjari iz cele Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

On je rekao da dolaze najbolja grla da trče najznačajnije trke u sezoni i već treću godinu pokazuje se koliko je Vojska Srbije dragocena svojoj zemlji i gde god je Vojska Srbije tu uvek ima prostora da se nešto radi, unapredi, nadogradi, da se pomogne i lokalnoj zajednici i čitavoj zemlji.

„Vojska Srbije je čuvar naše bezbednosti, ali je i čuvar temeljnih vrednosti, tradicije koja je naš narod učinila velikim i vrednim“, poručio je ministar odbrane.

Vulin je prisustvovao glavnoj kasačkoj trci „Čegar“, kao i glavnoj galopskoj trci za Kup Vojske Srbije – „Srpska konjička divizija“ – centralnim događajima današnje manifestacije.

Ovogodišnji pobednik u trci „Srpska konjička divizija“ je jahač Goran Mešetović i grlo „Spencers Son“, a pehar pobedniku uručio je Vulin.

Drugo mesto u toj trci zauzeo je Darko Ljubomirović i grlo „Calimero Bas“, dok je treće mesto pripalo Milošu Milojeviću i grlu „Miš Mažie“.

Zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković uručio je pehar pobedničkom grlu „Hercule de Sajan“ i kasaču Branku Skenderoviću koji je osvojio prvo mesto u glavnoj kasačkoj trci „Čegar“. Drugo mesto osvojio je kasač Josip Gavrić Mlađi i grlo „Sara Vaughan A.T.“, dok je treće mesto pripalo Dejanu Kataniću za grlo „Armani B.“.

Ranije u toku dana, u okviru ovogodišnjeg „Kupa Vojske Srbije – Karađorđevo 2020“, održane su tri kasačke trke „Paštrik“, „Oslobođenje Beograda“ i „Košare“ i tri galopske trke „Kolubara“, „Cer“ i „Kajmakčalan“, kao i defile Konjičkog voda Garde. Pobedničke pehare osvojili su Vladimir Pribić i „Amy del Duomo“, Martina Jozić i „Anna Milau“, Anđel Andor i „Tour de Lux“, kao i Željko Ilić i „Targaryan“, Goran Mešetović i „Waslawi“ i Željko Ilić i „Can You Catć Me“.

Za razliku od prethodne dve godine, manifestacija „Kup Vojske Srbije – Karađorđevo“ ove godine traje samo jedan dan, a u cilju sprečavanja širenja virusa Kovid-19 i poštovanja epidemioloških mera događaj nije bio otvoren za širu publiku.

Manifestacija je obnovljena 2018. godine, posle pauze od 12 godina i značajno je doprinela vraćanju starog sjaja ergele „Karađorđevo“, osnovane davne 1885. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 15°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Mogući pljuskovi

Max: 20°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana