Vulin: Vojska Srbije će nastaviti da ulaže u obuku Tanjug

Objavljeno: 12.08.2019. 19:32 Izmenjeno: 12.08.2019. 19:32

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je Centar za obuku Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Aleksandar Vulin je, nakon obilaska istakao da vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka, kao i kandidati za buduće podoficire Vojske Srbije pokazuju da su motivisani, da žele da uče, da imaju spremnost i sposobnost da ovladaju svim veštinama koje će im biti potrebne.

„Vojska Srbije svake godine će sve više ulagati u obuku, u veštine i znanja koje su nam potrebne i zahvaljujući tome, možemo da kažemo da smo u stanju da ne samo da garantujemo bezbednost na čitavoj teritoriji naše zemlje, već da budemo čuvari mira na čitavom Balkanu“, naglasio je Vulin, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Prema njegovim rečima, Vojska Srbije se intenzivno oprema, naoružava i jača i u nju se ulaže posle čitavih decenija namernog i planskog zapostavljanja i zanemarivanja.

Prema njegovim rečima, Vojska Srbije ulaže u svoje pripadnike, ulaže u svoju obuku. Kako ističe, Vojska Srbije je institucija kojoj u Srbiji najviše veruju, i svakako, ne bez razloga.

Vulin kaže da se Vojsci Srbije veruje zbog njenih ljudi, zbog njihovog znanja, zbog njihove vrline i vrednosti.

„Vojska Srbije će nastaviti da ulaže u obuku i svake godine ćemo imati zahtevniji i ambiciozniji plan, i više ljudi koje ćemo obučavati, bilo da je u pitanju rezervni sastav ili vojnici na služenju vojnog roka, ali isto tako, naše starešine koje svakodnevno usvajaju nova znanja“, zaključio je Vulin.

Komandant Centra za obuku RV i PVO potpukovnik Saša Antanasijević istakao je da su danas prikazani segmenati obuke vojnika na služenju vojnog roka i profesionalnih vojnika koji se obučavaju za dužnosti na Osnovnom kursu za podoficire koji će u naredih mesec dana postati podoficiri.

„Prikazali smo i jedan od kabineta za obuku „V-54 lasta“, novouvedenom vazduhoplovu, kao i radio-vođenu letelicu RVML-2, a trenutno se na obuci nalaze vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije „Jun 2019“, naglasio je potpukovnik Antanasijević.

 

Svakodnevna obuka kroz osam nastavnih časova

Prema rečima potporučnika Hristine Filipović komandira raketnog voda u artiljerijsko raketnoj bateriji za PVD Centra za obuku RV i PVO, obuka se u centru izvodi svakodnevno kroz osam nastavnih časova.

„Trenutno su ovde vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka junske klase i mogu reći da je obuka na jako visokom nivou i da su vojnici obučeni i spremni“, naglašava potporučnik Filipović dodajući da je reč o specijalističkoj obuci koja traje oko mesec i po dana.

Među vojnicima u Centru za obuku RV i PVO je i Andrej Ilić koji je na dobrovoljnom služenju vojnog roka i koji ističe da je zadovoljan boravkom u Centru i da je obuka veoma kvalitetna.

Misija Centra za obuku RV i PVO je unapređenje sposobnosti za izvođenje individualne specijalističke obuke vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka, kandidata za profesionalne vojnike i podoficire roda artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva (ARJ za PVD), službe vazdušnog osmatranja i javljanja (VOJ) i tehničke službe vazduhoplovnotehničke specijalnosti, radi dostizanja standarda individualne specijalističke obučenosti.

Današnjem obilasku su prisustvovali komandant RV i PVO general-major Duško Žarković, komandant 204. vazduhoplovne brigade brigadni general Željko Bilić, načelnik Uprave za obuku i doktrinu Generalštaba brigadni general Željko Petrović, šef Kabineta ministra odbrane brigadni general Siniša Kresović, načelnik štaba Komande za obuku pukovnik Nikola Dejanović i glavni podoficir Vojske Srbije zastavnik prve klase Zoran Kocić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 29°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Malo i umereno oblačno

Max: 31°C
Min: 20°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana