Vulin: Tri suštinska problema osoba sa invaliditetom Tanjug

Objavljeno: 12.10.2016. 16:00 Izmenjeno: 13.10.2016. 09:08

Tri su suštinska problema za osobe sa invaliditetom (OSI)- zapošljavanje, kao i svima ostalima, dostupnost obrazovanja i sveukupna dostupnost i Ministarstvo se trudi da im se rešavaju konkretni životni problemi, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

„Kada je u pitanju zapošljavanje OSI, veoma sam ponosan da smo ove godine, od 1. januara do 1. oktobra zaposlili sa Nacioonalne službe zapošljavanja 4.778 osoba sa invaliditetom. To je povećanje u odnosu na prošlu godinu od 45 odsto“, rekao je Vulin pre Svečane akademe Saveza slepih Srbije, na kojoj je, zbog toga, promovisan u počasnog člana Saveza slepih Srbije.

Prema njegovim rečima, njegovo ministarstvo, zajedno sa ministarstvom prosvete radi na dostupnosti obrazovanja i da „inkluzija nije samo slovo, već mora da bude politika društva, u kojoj OSI, u skladu sa svojim potrebama i mogućnostima mogu da prate određenu vrstu nastave“.

„Bez dobrog obrazovanja, neće biti ni radnog mesta, a onda to povlači ostale probleme“, kaže Vulin i dodaje da rezultati postoje, a da se uostalom, društvo meri po tome kako se odnosi prema svojim najslabijim.

Govoreći o trećem problemu, sveukupnoj dostupnosti, ministar kaže da je već učinjeno da skoro sve institucije unutar sistema Ministarstva rada budu maksimalno fizički dostupne OSI.

„Tu mislim da odeljenja PIO, NSZ, Centre za socijalni rad, i nadam se da će do kraja ovog mandata svi u potpunosti biti dostupni OSI. Imamo i saradnju sa MUP-om, gde smo zajedničkim trudom i sredstvima u 64 Policijske uprave obezbedili rampe, a naravno, to radimo sa objektima kulture i javne namene“, kaže Vulin.

On je istakao važnost zakona o udruženjima osoba sa invaliditetom koji je u pripremi i objasnio da će se u konkretnom smislu moći razlikovati koje su to reprezentativne organizacije, koje stvarno okupljaju OSI i šta je država dužna učiniti tim organizacijama da bi mogle da funkcionišu i štite njihov položaj.

„Trudimo se da rešavamo konkretne životne probleme, uprotreba psa vodiča, način kako da im bude malo lakše u životu, ali i kada su u pitanju i drugi oblici invaliditeta, na primer- upotreba faksimila. Nekome ko je slep ili ko ima tešku mišićnu distrofiju, ne može da se potpiše, nije u stanju. Ali ne zato što je nepismen, već što zdravstveno nije u stanju“, kaže Vulin.

Prema njegovim rečima, do sada, na jedan ponižavajući način prema tim ljudima su se odnosili kao prema nepismenima, a oni to nisu.

„Za njih smo konkretno uredili način kako da se potpisuju i to je iskorak u odnosu na sve. Ne postoji zakon o upotrebi faksimila za sve ostale, a za OSI postoji“, naglasio je Vulin.

Kako je dodao, društvena svest je posebno pitanje i izneo je podatak da je najveći broj novozaposlenih od 4.778 OSI u oblasti pružanja usluga, gde se komunicira sa drugim ljudima.

„To je vrlo važno, da se poslodavac ne plaši da zaposli OSI, da ne traži izgovor da ga ne zaposli, da ne podleže predrasudama da su OSI nemogući za rad. Stvari se tu menjaju“, smatra ministar.

Predsednik Saveza slepih Srbije Milan Stošić naveo je da njegov savez ove godine obeležava 70 godina postojanja i kako smatra, uspešnog rada i ističe da, u poslednje vreme, zahvaljujući izuzetnoj saradnji sa Ministarstvom rada, doneto je nekoliko sistemskih rešenja koji direktno utiču na poboljšanje položaja slepih.

„To je Zakon o kretanju uz pomoć pasa vodiča, Zakon o korišćenju faksimila, a ono što je posebno za nas važno, to je Zakon o organizacijama osoba sa invaliditetom, koji je zapravo u postupku izrade, koji treba da stvori obavezu države prema tradicionalnim reprezentativnim organizacijama“, rekao je Stošić.

Upravo zbog toga, kao i zbog ličnih zasluga, danas su promovisali ministra Vulina u počasnog člana Saveza slepih Srbije.

Stošić je naveo da je slepima TV program dostupan od slučaja do slučaja, da postoje prilagođeni sajtovi, ali je naglasio da su mediji za sve kategorije invalida jako bitni, zato što hoće da na jedan afirmativan način predstave svoje mogućnosti.

„To najbolje utiče na smanjenje predrasuda, na edukaciju okruženja, a predrasuda je najveća barijera, i kada je zapošljavanje u pitanju, i kada je školovanje u pitanju, tako da su mediji jako bitni“, rekao je Stošić.

Svečanoj akademiji povodom 70 godina rada Saveza slepih Srbije u Sava centru prisustvovali su i izvršni direktor Evropske organizacije slepih Mokran Boseid, predstavnici udruženja iz iz Italije, Slovačke, Mađarske, Rumunije, Makedonije, BiH, Crne Gore.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana