Vulin: Tražićemo pomoć EU u vezi sa migrantskom krizom Tanjug

Objavljeno: 28.09.2016. 15:57 Izmenjeno: 29.09.2016. 14:22

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksanadar Vulin izjavio u Leskovcu da je Srbiji potrebna pomoć EU za rešavanje migrantske krize.

 

Vulin ocenio da se broj migranata smanjio, ali da oni raznim kanalima i dalje pristižu u Srbiju, tako da Balkanska ruta suštinski nije zatvorena.

„Ministar policije (Nebojša) Stefanović i ja predložili smo predsedniku vlade da pojačamo zaštitu naših granica kroz određene fizičke barijere, kako bi olakšali angažovanje vojske i policije, ali predsednik vlade ne deli naše stavove i ja ću to poslušati i prihvatiti“, kazao je Vulin.

On je ponovio da je Balkanska ruta zvanično zatvorena, ali i dalje postoji.

Prema oceni ministra, broj migranata se smanjio, ali pritisak je i dalje veliki na naše granice i zato očekujemo veću pomoć EU i humanitarnih organizacija.

„Mi očekujemo značajno veću podršku EU, imamo iste probleme kao i zemlje EU, a ne dobijamo ni približno istu pomoć i količinu novca. Ja ću otići da razgovaram sa predstavnicima EU u Briselu, a razgovaraću i sa predstavnicima međunarodnih organizacija u Ženevi. Mi na prvom mestu tražimo da Srbija bude tretirana kao i sve zemlje na Balkanskoj ruti. Mi nismo članica EU, ali imamo isti problem kao i zemlje EU“, naglasio je Vulin.

On očekuje da EU uvaži i razume angažovanje naših snaga bezbednosti na granicama.

„Svaki naš vojnik ili policajac plaćen iz budzeta Republike Srbije, koji zadrži ilegalnog migranta na granici, zadržao je ilegalnog migranta koji tog dana nije otišao u Beč ili Berlin. I svaki dan koji provedu na teritoriji naše zemlje je dan koji nisu proveli na teritoriji EU i to mora da se ceni i zato očekujemo veću pomoć“, rekao je Vulin.

Ministar Vulin je u Leskovcu službi Hitne pomoći Doma zdravlja predao novo sanitetsko vozilo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 16°C

Delimično oblačno

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 14°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana