Vulin: Svi zajedno protiv predrasuda

Objavljeno: 23.05.2017. 12:19 Izmenjeno: 23.05.2017. 12:19

Od početka godinee zaposleno je 1.993 osobe sa invaliditetom, namenjeno je 550 miliona dinara za subvencije njihovog zapošljavanja, ali jedna od stvari protiv koje celo društvo treba da se bori jesu predrasude, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

 

„Jedna od stvari koju moramo zajedno da razbijemo jesu predrasude. Jako je teško objasniti da poslodavac neće da zaposli osobu sa invaliditetom (OSI) iako ima potrebu za tim radnim mestom i spreman je da plati penale“, rekao je ministar, nakon posete preduzeću za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje OSI „Omni S Plus“.

Nekada kao objektivan problem postoji nedostatak određenog obrazovnog profila, koji bi mogla da obavlja OSI, kaže ministar i naglašava da, kada to postoji, onda je država tu da pomogne, da preko NSZ obezbedi odgovarajuću obuku, pa da OSI stiču neophodne veštine i znanje.

„Ali, obratite nam se i tražite to. Mi smo tu da pomognemo. Jedino što ne možemo da pobedimo, to su predrasude i ako imate predrasudu prema ljudskom biću zato što je u kolicima, ili zato što je mentalno nedovoljno razvijeno, a može da koristi u procesu proizvodnje, onda je to nešto što govori veoma loše o svima nama, o društvu i protiv toga moramo svi zajedno da se borimo“, ističe Vulin.

Naveo je da se na evidenciji NSZ nalazi 15.264 OSI, što je, ocenjuje, u odnosu na prošlu godinu 8,4 odsto manje.

„Ali, to nas svakako, ni izdaleka ne zadovoljava. Ove godine, predvideli smo da 7.590 OSI prođe kroz različite obuke za traženje posla i različite druge mere koje će pomoći da budu zaposleni. Do sada smo u ovoj godini zaposlili 1.993 OSI, a namenili smo 550 miliona dinara za subvencije njihovog zapošljavanja“, rekao je ministar.

Ministarstvo će, kako ukazuje, kao i do sada, posebno, mimo NSZ, nastaviti da subvencioniše zarade OSI, odnosno preduzeća koja zapošljavanju OSI, da plaća njihove pratioce, da obezbeđuje repromaterijal, da pomogne koliko god možemo, da bi OSI zauzele svoje mesto u društvu.

„Najbolji način da pomognete OSI nije da je stavite negde sa strane, već da joj date mogućnost da radi, da u skladu sa svojim preostalim sposobnostima pomaže društvu, i naravno samom sebi“, rekao je Vulin i još jednom apelovao na sve poslodavce da zapošljavaju OSI.

„Da umesto da plaćaju penale, dobiju subvencije od države, da iskoriste tu veliku i ozbiljnu šansu, a posebno, sva socijalno odgovorna preduzeća da sklapaju ugovore sa preduzećima koja zapošljavaju OSI. Kada pomognete OSI, niste pomogli samo njoj, pomogli ste čitavoj njenoj porodici, pomogli ste njenoj sredini, a i vi ćete biti bolji čovek“, naglasio je ministar.

Direktor organizacije „Dečje srce“ Goran Rojević, čija organizacija već 16 godina pomaže deci i mladima sa smetnjama u razvoju, kao veoma važno apostrofira „terapeutsko preduzetništvo“, gde se animiraju mladi sa smetnjama da se radno osposobe, pronađu zanimanje koje oni mogu da obavljaju.

„Zahvaljujući Ministarstvu rada, nabavili smo mašine za suvo pranje automobila, i sada na terenu OSI mogu prati vozila, a to znači da osobe sa smetnjama nisu samo pasivni primaoci socijalnih usluga, već da su radno angažovani i da svojim radom doprinose da njihov život bude mnogo bolji i kvalitetniji“, kaže Rojević.

Samim tim što se radno angažuju, smatra Rojević, time troše višak svoje negativne energije, manje se samopovređuju, osećaju se zadovoljnije, srećnije, a jednostavno, i porodice ih drugačije doživljavaju.

„Onog trenutka kada su korisni, ponose se njima, menja se milje uopšte u kome žive, pa imaju drugačiji doživljaj sebe. Onda mogu da dožive sebe kao nekoga ko je vredan, koristan, ko ima svoje mesto u zajednici i ovo je tek početak saradnje na polju terapeutskog preduzetništva“, smatra Rojević.

Mina Vuković iz firme „Omni S Plus“ kaže da je trenutno u njenoj kompaniji zaposleno šest OSI, koji su prošli obuku iz oblasti turizma i za, kako ocenjuje, veoma kratko vreme savladali prodaju turističkih aranžmana, avio karata i sve ostale usluge u oblasti turizma.

„Od pre sedam meseci, u okviru naše kompanije osnovano je preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje OSI. Pozvala bih sve društveno odgovorne kompanije i ustanove da nam se jave, ukoliko imaju potrebu za turističkim uslugama i da se sami uvere u želju za radom koju imaju ti mladi profesionalci i veoma veliki kvalitet njihovog rada za jako kratko vreme“, rekla je Vuković.

Ministarstvo rada obezbedilo je humanitarnoj organizaciji „Dečje srce“ mašine za suvo pranje vozila, kako bi se OSI radno angažovale, a samim tim osećale srećnije i zadovoljnije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 24°C

Vedro

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 36°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana