Vulin: Svaka smrt u saobraćaju može i mora biti izbegnuta Tanjug

Objavljeno: 13.02.2022. 11:41 Izmenjeno: 15.02.2022. 10:15

Istakao je da je u odnosu na prošlu godinu, za 75 odsto povećan broj otkrivenih vozača koji voze pod dejstvom narkotika, saopštio je MUP.

foto Tanjug

 

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin apelovao je  na vozače da poštuju saobraćajne propise i ponašaju se odgovorno u saobraćaju.

„Smrt u saobraćaju jednostavno može i mora da se izbegne. Vežite pojas, usporite, nemojte da pijete, nemojte da sedate drogirani za volan“, poručio je Vulin.

„Nema opravdanja za alkohol, za drogu, nema opravdanja da ne vežete pojas, da ne vežete pojas svom detetu. Nema opravdanja za smrt u saobraćaju“, naglasio je ministar.

Vulin, koji je sa načelnikom Uprave saobraćajne policije Slavišom Lakićevićem i direktorom Agencije za bezbednost saobraćaja Duškom Pešićem, obišao patrolu saobraćajne policije, koja u sklopu međunarodne akcije vrši pojačanu kontrolu vozača teretnih vozila i autobusa, istakao je da će saobraćajna policija nastaviti sa pojačanom kontrolom saobraćaja i akcijama usmerenim na poboljšanje bezbednosti učesnika u saobraćaju.

„Bez svakog od nas, bez svesti da svako od nas može da izbegne smrt u saobraćaju jednostavno ništa ne može da bude uspešno“, poručio je Vulin.

Načelnik saobraćajne policije Lakićević ukazao je da je za prvih pet dana sprovođenja ove akcije na putevima u Srbiji, saobraćajna policija kontrolisala 10.510 vozača teretnih vozila, od kojih je zbog prekršaja sankcionisano oko 7.000, dok je od 1.027 vozača autobusa, sankcionisano 450.

„Kontrola komercijalnih vozila sprovodi se tri puta godišnje – u februaru, julu i oktobru, ali se kontrola ovih vozila obavlja neprekidno tokom čitave godine. Prošle godine smo imali preko 152.000 sankcionisanih vozača komercijalnih vozila“, naveo je Lakićević.

Načelnik Uprave saobraćajne policije ukazao je da se od 14. do 21. februara, s obzirom na to da su đaci na raspustu, očekuje pojačana frekvencija, posebno ka turističkim centrima.

„Apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da odgovornim ponašanjem doprinesu očuvanju bezbednosti saobraćaja na putevima, a posebno da poštuju saobraćajne propise, signalizaciju i znake koje daju policijski službenici, kao i da brzinu kretanja vozila prilagode uslovima i stanju kolovoza“, rekao je Lakićević.

Direktor Agencija za bezbednost saobraćaja Pešić ukazao je da saobraćajne nezgode u kojima učestvuju vozila velikih masa i dimenzija, za posledicu imaju teško povređene i poginule i da u 80 odsto slučajeva u njima stradaju vozači putničkih automobila, pešaci, biciklisti, motociklisti.

Precizirao je da 27 odsto svih poginulih u saobraćaju nastrada u saobraćajnim nezgodama sa teretnim vozilima.

„Imajući u vidu posledice, važno je da napravimo sistem koji će eliminisati greške profesionalnih vozača. Srbija je važan iskorak napravila 2019. godine uspostavljanjem osnovne obuke za one koji prvi put postaju profesionalni vozači i periodičnu obuku za vozače koji to već jesu“, kazao je Pešić.

Dodao je da Agencija za bezbednost saobraćaja i Ministarstvo unutrašnjih poslova zajedničkim kampanjama konstantno ističu važnost odgovornog ponašanja i poštovanja saobraćajnih propisa, vremena vožnje i brzine, korišćenja sigurnosnog pojasa i opasnost od upotrebe mobilnih telefona tokom vožnje.

Naglasio je da svim aktivnostima kontrole saobraćaja Ministarstvo unutrašnjih poslova šalje jasnu poruku vozačima da će biti kontrolisani i ako ne poštuju propise, otkriveni i sankcionisani.

Od početka godine u Srbiji, u saobraćajnim nezgodama poginulo je 53 ljudi, a danas je u dve saobraćajne nezgode poginulo troje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 6°C

Pretežno oblačno

Četvrtak
Oblačno

Max: 7°C
Min: 4°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana