Vulin: Srpski vojnik lekar zakleo se Hipokratu i Srbiji Tanjug

Objavljeno: 03.03.2020. 08:41 Izmenjeno: 03.03.2020. 14:07

Svečanost povodom Dana Vojnomedicinske akademije i 176 godina rada te vojnozdravstvene, obrazovne i naučnoistraživačke ustanove održana je u Domu Garde na Topčideru.

 

Svečanosti su prisustvovali izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije, Milorad Veljović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Bojan Jocić, predstavnici verskih zajednica, medicinskih i naučnih ustanova, kao i brojni prijatelji te vojnomedicinske ustanove..

Čestitajući jubilej, koji seže daleko u prošlost, ministar odbrane Aleksandar Vulin poručio je vojnim zdravstvenim radnicima, lekarima i medicinskom osoblju VMA, da je 176 godina – istorija, i da mnogo veći i brojniji narodi ne mogu da se pohvale ni svojom ukupnom istorijom koja toliko traje, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

„Srbi nisu kao drugi narodi koji svoju slobodu jednostavno dočekaju, tako što neke daleke i svetske oluje odnesu njihovog zavojevača ili sila sama od sebe padne. Ili tako što čekaju da im neko drugi osvoji slobodu. Srbi se za svoju slobodu bore, i od svog nastanka čine sve da bi bili slobodni. A za slobodu, kada se bori, gubi se život, i zdravlje, i tada, uz svakog vojnika, ratnika, tu je i jedan vidar, lekar, hirurg“, rekao je ministar odbrane i dodao da, otkako je borbe za slobodu, od tada su i rane, a onda je tu i lek, pa i čovek koji će lek naneti, ili „požaliti ako ne može da pomogne“ .

To je srpska vojna medicina i srpski vojni lekar, kazao je ministar Vulin. „Kada se nakon borbe vojske sa obe strane povuku i čuju se samo krici umirućih i onih koji traže pomoć, ostane samo vojni lekar, koji tek tada izlazi pred pušku, da rizikuje sopstvenu glavu da bi nekom spasao život. Zato ste vi – vojni lekari, a ne „samo“ lekari. Ljudi sa obavezom prema ljudskom životu, ali i sa obavezom prema svojoj otadžbini i svojoj vojsci“, rekao je Vulin i dodao da onaj koji čeka pomoć, kada ispod bele lekarske uniforme vidi zelenu, i oznake čina, onda zna da će tada sigurno sve biti dobro, jer tamo gde je vojska, tu je dobro, tu je red, zakon i znanje.

„Mi u to verujemo, a na vama je da nas nikada ne razuverite, i da uvek učinite da se osetimo privilegovanim jer o nama brine vojni lekar, čovek koji se zakleo i Hipokratu ali i Srbiji. I zato u borbama, kad su puške ućutale, srpski vojni lekar nije pitao ko je čovek kome treba pomoć, baš kao što su srpski vojnici, kada su se povlačili, gladni i promrzli, kroz albanske gudure, delili parče hleba sa zarobljenim austrougarskim vojnicima, ne pitajući ko su, znajući da su ljudska bića kojima je potrebna pomoć“, istakao je ministar odbrane, uz konstataciju da je duboka istina da srpski vojnik tu milost nije dobio ni u jednom svetskom ratu.

On je ukazao da to ipak ne znači da srpski narod treba da bude drugačiji. „On je vredan ponavljanja, baš zato što jeste drugačiji, jer pokaže čovečnost kada svi misle da čovečnosti više nema, i hrabrost kad svi misle da hrabrosti ne može biti više nego što je dato, baš kao i humanost i pažnju, iako je narod koji je toliko patio. Zato ste vi, gospodo vojni lekari, toliko vredni, toliko važni i vredni ponavljanja. I oni koji budu dolazili za vama, moraće da dosegnu ono što ste ostavili vi i oni pre vas. Iznad svega, vi ste ljudi, zakleti ljudskom rodu i jedinoj našoj Srbiji“, zaključio je Vulin.

Govoreći o rezultatima najveće ustanove sistema vojnog zdravstva tokom godine za nama, ali i o planovima za naredni period, načelnik Vojnomedicinske akademije pukovnik dr Miroslav Vukosavljević istakao je da je VMA postala i ostala mesto od poverenja svih građana naše i zemalja regiona i simbol pružanja najbolje zdravstvene nege i savremenih principa lečenja.

„Dobrih rezultata i vrednih priznanja ne bi bilo, da ujedinjeni svakodnevno ne dokazujemo da možemo da odgovorimo najtežim zadacima. Zahvaljujući, pre svega, podršci resornog ministarstva, između dva rođendana obogatili smo i obnovili ponudu dijagnostičkih usluga za sve naše pacijente. Od početka ove godine uspešno je završen jedan od većih projekata – rekonstrukcija intenzivne nege Klinike za anesteziologiju i intenzivnu terapiju VMA, a pored toga, danas je i zvanično otvoren renovirani Centar za dnevnu hirurgiju sa trećom novom operacionom salom“, iistakao je pukovnik Vukosavljević.

On je posebno podvukao da je tokom prethodne godine u sve ustanove vojnog zdravstva primljeno više od 400 lica na neodređeno vreme, od čega najveći broj medicinskog, ali i kadra neophodnog za različite vidove podrške, upravo na VMA.

Najavljujući ono što sledi, pukovnik Vukosavljević je spomenuo dovršetak započetih projekata, započinjanje novih i usavršavanje svih grana medicine.

„U perspektivi su infrastrukturni radovi, koji će rezultovati ne samo Centrom za tradicionalnu kinesku medicinu, koji je izazvao veliko interesovanje građana, već i unapređenjem rada i drugih organizacijskih jedinica VMA, a sve u cilju bolje zdravstvene zaštite svih naših građana.Takođe, planirani su veliki infrastrukturni radovi na rekonstrukciji i adaptaciji zgrade“, zaključio je načelnik Vojnomedicinske akademije.

Na današnjoj svečanosti tradicionalno je proglašena najbolja organizacijska jedinica VMA u prethodnoj godini. Ta čast pripala je Klinici za gastroenterologiju i hepatologiju, dok je za najbolju službu proglašena Služba za farmaceutsku delatnost. Načelnicima – pukovniku dr Radoju Doderu i dr Vesni Putić, priznanja je uručio ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Medalju, koja nosi ime dr Vladana Đorđevića, velikog srpskog hirurga i jednog od zaslužnih za razvoj vojne medicine uopšte – dr Lazaru Davidoviću, vaskularmom hirurgu i penzionisanom pukovniku dr Zoranu Jovanoviću, ortopedskom hirurgu – uručio je načelnik Grupe hirurških klinika VMA pukovnik dr Radoje Ilić.

Među brojnim prijateljima i saradnicima VMA, koji su se posebno istakli u pomoći ustanovi, na svečanosti su priznanja uručena Slobodanu Basuriću iz Javnog preduzeća „Putevi Srbije“ i Stefanu Milanoviću iz kompanije „Šumadijaput“, a zahvalnice su dodeljene tenoru Vojislavu Spasiću i Umetničkom ansamblu Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“.

U umetničkom delu programa nastupili su hor i orkestar Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ sa gostima.

VMA obeležava svoj Dan kao sećanje na 2. mart 1844. godine kada je knez Aleksandar Karađorđević potpisao Ukaz kojim se proglašava „Zakon o ustrojeniju špitalja Centralne vojske“. Tog dana osnovana je prva vojna bolnica u Beogradu čiju istoriju nasleđuje VMA.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 23°C

Vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana