Vulin: Srbija ima pravo da sama bira prijatelje RTS

Objavljeno: 26.11.2017. 14:38 Izmenjeno: 27.11.2017. 09:47

Srbija će ostati vojno neutralna i ta politika će biti održiva dok mi tako hoćemo i dok biramo ljude koji vode takvu politiku, poručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin u intervjuu za „Radio Beograd“.

„Velike sile uvek pokušavaju da vas stave pod kontrolu. Na vama je da se borite za svoj narod i da to ne dozvolite. Mi čvrsto verujemo da Srbija ima pravo da sama bira svoje prijatelje, a neprijatelji nas ionako sami nađu“, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin u intervjuu za magazin „Sedmica“ Radio Beograda 1.
Srbija će ostati vojno neutralna i ta politika će biti održiva dok mi tako hoćemo i dok biramo ljude koji vode takvu politiku, rekao je Vulin.

Ističe da će tako biti dok je Aleksandar Vučić predsednik države i vrhovni komandant Vojske Srbije, a on ministar odbrane. U to, dodaje, niko ne treba da sumnja.

Navodi, ipak, da su pritisci ogromni. Veliki, kako kaže, često pokazuju ono što našem mentalitetu nije blisko.

„Njima nije dovoljno da ne budete protiv njih već traže da budete protiv onih koje oni smatraju neprijateljima. To srpski narod ne može i neće da razume“, kaže ministar odbrane.

Velikim silama poručuje da svoje ratove vode bez nas, tamo gde su ih sami i započeli. Srbija, kako kaže, u tome ne želi da učestvuje i bilo bi dobro da bar jednom u našoj istoriji izbegnemo neki veliki rat.

Srbija je, dodaje Vulin, prepoznata kao pouzdan partner koji drži reč i striktno se pridržava svoje vojne neutralnosti.

Sastanke koje su povodom ukrajinske krize, u Beogradu održali ruski i američki predstavnici, shvata kao priznanje takve politike, ali dodaje da se ne nudimo kao posrednici i da bismo najviše voleli da oni imaju direktnu komunikaciju.

 

Sektor civilne zaštite ponovo u okviru Ministarstva odbrane

Ministar je najavio da će novom organizacijom, koju predviđa nova Strategija odbrane, koja će se uskoro naći u Skupštini, sektor Civilne zaštite biti vraćen u Ministarstvo odbrane. Sa drugim resorima, prvenstveno ministarstvima prosvete i zdravlja, zatim će se raditi na pronalaženju ostvarljivih načina za spovođenje te vrste obuke.

Vulin je kritikovao to što je taj sektor uopšte ukidan i što je prethodna vlast, umesto da jača civilnu zaštitu kada je suspendovana obaveza služenja vojnog roka, ukinula svaku mogućnost obuke stanovništva za reagovanje u vanrednim situacijama.

Da biste, kako kaže ministar, sproveli važeći princip naše vojske i države o totalnoj odbrani, morate da pripremite ljude za to i da ih naučite bar nekoj veštini koja je potrebna za odbranu zemlje. To rade i mnogo razvijenije države od nas, zaključuje Vulin.

Vulin, koji je i lider Pokreta socijalista, poziva Aleksandra Vučića da ne odbaci mogućnost raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora zajedno sa beogradskim.

„Kada od predstavnika pojedinih stranaka čujete da Srbija ne treba da bude neutralna, kada slušate o tome da bi trebalo da se odrekne dela svoje teritorije, onda treba pitati građane da izaberu između jednog i drugog principa i da kažu kuda Srbija treba da ide“, kaže Vulin.

Potvrdu da je to potrebno, prema njegovom mišljenju, predstavljaju i poslednji incidenti u Skupštini, a one koji su ih izazvali treba suočiti sa stavom nacije.

Vulin je potvrdio da će na predstojeće izbore u Beogradu Pokret socijalista, kao i do sada, izaći u koaliciji sa SNS-om.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 15°C

Pretežno vedro

Utorak
Mogući pljuskovi

Max: 18°C
Min: 10°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana