VuliN: Srbija ima institucionalne odgovore na krizu Tanjug

Objavljeno: 10.03.2022. 11:42 Izmenjeno: 11.03.2022. 12:47

Članovi Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova podneli su izveštaj predsedniku Radne grupe i ministru policije Aleksandru Vulinu o trenutnom stanju u centrima za smeštaj migranata i tražilaca azila i trendovima migracionih tokova iz zemalja Azije i Afrike tokom 2021. godine.

foto Tanjug

 

Predsednik Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova i ministar policije Aleksandar Vulin izjavio je da je Srbija pod vođstvom Aleksandra Vučića još jednom pokazuje da ima institucionalne odgovore i na krizu nastalu usled aktuelne situacije u Ukrajini.

Na 26. sednici Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova kojom je predsedavao predsednik Radne grupe, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin razmatrana je aktuelna situacija u Ukrajini i usvojen je Plan prihvata državljana Ukrajine i ugroženog stanovništva koje je napustilo Ukrajinu.

Članovi Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova, komesar Komesarijata za izbeglice i migracije Vladimir Cucić i pomoćnik načelnika Uprave granične policije Saša Arsenijević podneli su detaljan izveštaj predsedniku Radne grupe i ministru unutrašnjih poslova Aleksandru Vulinu o državljanima Ukrajine u Republici Srbiji i stanovništvu koje je u Srbiju došlo nakon 24. februara.

Na sednici su, takođe, razmatrani i definisani načini na koji će naša zemlja rešavati probleme migracionih tokova nastalih usled krize u Ukrajini.

U tom cilju Radna grupa za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova usvojila je i Plan prihvata državljana Ukrajine i ugroženog stanovništva koje je napustilo Ukrajinu.

„Najpre želim da obavestim sve građane Srbije da će njihova država, uprkos velikoj krizi u svetu, uspeti da očuva mir i stabilnost. U Republici Srbiji do sada nije primećen masovan priliv državljana Ukrajine. Konkretno u periodu od 25. februara do 9. marta ove godine u Republiku Srbiju ušlo je ukupno 6.784, a izašlo 5.721 državljana Ukrajine. Lica za koja su izvršene prijave boravišta, izvršene su u najvećoj meri na privatnim adresama, dakle, reč je o ljudima koji su pomoć i utočište potražili kod svojih rođaka i prijatelja. Napominjem da za sada ne očekujemo nikakav masovni priliv lica iz Ukrajine“, istakao je ministar policije Vulin.

On je naglasio da je Srbija i ovog puta spremna da adekvatno odgovori na sve izazove i posledice koje mogu biti prouzrokovane zbog aktuelne krize u Ukrajini.

„Mi smo zemlja na ovom migrantskom putu koja je u stanju da se nosi sa posledicama i ove krize i da zaštiti i svoj način života, ali i da bude odgovorna i humana prema ljudima koji su u problemu. Republika Srbija pod vođstvom Aleksandra Vučića još jednom pokazuje da ima institucionalne odgovore na krizu. Za razliku od većine zemalja, mi uvek imamo institucionalne odgovore na problem“, rekao je Vulin.

Ministar je naomenuo da je milion i po ljudi prošlo kroz ovu zemlju, nisu razbili skoro ni čašu, a dok su stigli do Srbije, palili su kampove, od Grčke, Bugarske, kad su otišli iz Srbije opet su palili kampove do Nemačke, samo u našoj Srbiji nisu razbili ni čašu.

„To baš nije slučajno. Srbija prema migrantima postupa na jedan human i ljudski način, ali isto tako štiti svoje građane i ne remeti njihov način života. Sa istom odgovornošću pristupamo i prema krizi u Ukrajini“, poručio je Vulin.

Vulinu uručeno priznanje civilne zaštite Republike Srpske

Ministru unutrašnjih poslova Aleksandru Vulinu  je u Beogradu uručeno najviše priznanje Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, plaketa zaštite i spasavanja.

Vulinu je ovo najviše priznanje za izuzetan doprinos razvoju Republike Srpske i donacije sredstava sistemu zaštite i spasavanja, uručio direktor Republičke uprave za civilnu zaštitu Republike Srpske Milan Novitović, koji se zahvalio ministru Vulinu za sve što čini za Republiku Srpsku i na dosadašnjoj pomoći koju je Ministarstvo unutrašnjih poslova uputilo Republici Srpskoj i Republičkoj upravi civilne zaštite, saopštio je MUP.

„Republika Srpska je prioritet Republike Srbije. Bezbednost Srba iz Republike Srpske pođednako nam je važna kao i bezbednost Srba iz Srbije. Svaku muku i nesreću našeg naroda sa druge strane Drine, Srbi u matici osećaju i doživljavaju kao svoju. Zbog toga će naša policija i naši vatrogasci uvek biti tu za svoju braću iz Republike Srpske da im u času nevolje pomognu i pruže svaku moguću vrstu podrške“, poručio je Vulin.

„Dok Srbiju vodi predsednik Aleksandar Vučić, Srbi preko Drine će biti čuvani i sačuvani. Draga naša braćo, tu smo da sa vama delimo radost, ali i da vam budemo jak oslonac i podrška u teškim vremenima“, kazao je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Ministar policije je ukazao da se na prirodu ne može uticati, da na vanredne događaje moramo biti spremni i obučeni da pravovremeno i brzo reagujemo kako bi posledice po građane i njihovu imovinu bile što manje.

„Srbija će nastaviti da pomaže Republiku Srpsku. Kada vam zatreba pomoć u vozilima, opremi, obukama, tu smo da vam pomognemo i da sa vama podelimo znanje, iskustvo i sredstva“, istakao je Vulin koji se Republičkoj upravi civilne zaštite zahvalio na dodeljenom priznanju.

U januaru ove godine Ministarstvo unutrašnjih poslova, na inicijativu ministra Aleksandra Vulina, doniralo je jedno vatrogasno-vozilo Opštini Ribnik u Republici Srpskoj, a u avgustu 2021. godine pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Helikopterska jedinica i Sektor za vanredne situacije, pružali su pomoć u gašenju velikog šumskog požara na planini Stolac iznad Višegrada.

Plaketa za doprinos razvoju sistema zaštite i spasavanja Republike Srpske i unapređenju odnosa Republike Srpske i Republike Srbije uručena je i v.d. pomoćniku ministra i načelniku Sektora za vanredne situacije Luki Čaušuću.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Oblačno

Trenutna temperatura 23°C

Oblačno

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 14°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana