Vulin: Srbija će poštovati sporazum EU – Turska

Objavljeno: 21.03.2016. 11:07 Izmenjeno: 21.03.2016. 11:07

Srbija će poštovati sporazum između EU i Turske o migrantima, izjavio je danas ministar Aleksandar Vulin i objasnio da će se, kako se taj sporazum bude primenjivao, na taj način ponašati i naša zemlja.

Na pitanje novinara da li će prema tom sporazumu i Srbija preuzeti deo tereta, Vulin je rekao da najpre EU mora da odredi gde će migranti biti raspoređeni, i koje će ih zemlje primiti, ali da ona nije još postigla sporazum da li će sistem kvota funkcionisati.

„Suviše je sporazum svež, moramo da vidimo šta će se dešavati. Što se Srbije tiče ponašaćemo se maksimalno humano, vodeći računa o sopstevnom stanovništvu i našim mogućnostima“, rekao je ministar nakon obilaska Centra za azil u Krnjači..

„Nikoga nećemo terati da ostane, ako neko želi da ostane izraziće nameru, ako ne želi mi ih nećemo terati“, podvukao je ministar.

„Očigledno je da će se smanjiti broj onih koji će prolaziti kroz našu zemlju, i nama će biti lakše, jer ćemo imati manje organizacionih problema i troškova i to nama olakšava posao“, rekao je Vulin.

Srbija, kako je istakao, nije zemlja poslednje destinacije i izbeglice u ogromnoj većini ne žele da ostanu u Srbiji.

„Mi nismo hteli da zatvorimo granice, ponašamo se kao i druge zemlje na ruti“, rekao je Vulin.

Upitan šta će biti sa migrantima koji su već ovde, budući da su granice zatvorene, ministar je rekao da oni mogu da zatraže azil, i da Srbija ima kapaciteta da se brine o njima.

On je podvukao da nijedan dinar nije dobijen, niti tražen za izgradnju trajnih kapaciteta za smeštaj migranata, već samo privremenih.

„Nismo gradili stalne kapacitete, gradili smo i gradimo privremene, a za ostalo se obratite našim donatorima, pošto oni to rade preko implementacionih partnera“, rekao je Vulin.

Svake godine 21. marta, širom sveta, obeležava se Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije, u znak sećanja na 21. mart 1960. godine, kada je u Južnoafričkoj Republici ubijeno 69 ljudi koji su mirno demonstrirali protiv aparthejda.

Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije proglasile su Ujedinjene nacije 1966. godine, a obeležavanje ovog dana ima za cilj podsećanje da se borimo protiv rasne diskriminacije i to svuda, svakoga dana i čitave godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak

Trenutna temperatura °C

Petak
Mogući pljuskovi

Max: 29°C
Min: 17°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana