Vulin: Sprečiti stvaranje velike Albanije RTS, Fonet

Objavljeno: 08.06.2018. 19:07 Izmenjeno: 08.06.2018. 19:07

Ministar odbrane Aleksandar Vulin pozvao je Evropsku uniju da spreči stvaranje „velike Albanije“, pre nego što region postane ugrožen „silom koju niko nije tražio“.

Stvaranje „velike Albanije je opasnost za mir na čitavom prostoru Balkana, ali ne samo Balkana, jer sve što se desi prelomi se i na veće i moćnije, upozorio je Aleksandar Vulin na otvaranju međunarodne konferencije „Sloboda i bezbednost u realnom i sajber prostoru“.

Vulin je, pozivajući Evropu da ne ponovi greške koje je činila u građanskom ratu u bivšoj Jugoslaviji, kada su „mislili da će zlo biti naklonjeno samo srpskom narodu“, istakao da stvaranje „velike Albanije“ trajno može da ugrozi stabilnost mir na ovim prostorima.

Prema mišljenju Vulina, ukidanje granične kontrole između Kosova i Albanije je dokaz o stvaranju „velike Albanije“, što možda jeste interes tog, ali nije ostalih naroda na Balkanu.

„Kada ono što zovemo Kosovo ukine granicu prema Albaniji, onda svet o tome ćuti. Da li bi ćutao da se to dešava u nekom drugom delu sveta ili bliže centrima EU, ili se ćuti samo zato što se najglasnije čuje srpski glas“, zapitao je ministar odbrane.

Govoreći o bezbednosti u sajber-prostoru, konstatovao je da Internet sve više utiče na živote ljudi i uređuje ih i zato je na odgovornim ljudima da na vreme prepoznaju laž i ukažu na nju, „da budemo korak ispred laži“.

Naglasio je da se, nažalost, sudbine čitavih naroda određuju na osnovu brutalnih laži koje, kad ispune svrhu, više niko ne pominje, jer informacije traju kratko.

Kao primer brutalne laži Vulin je naveo informaciju koja se pojavila 17. marta 2004. godine, da su Srbi sa „krvoločnim psima“ naterali četvoricu albanskih dečaka u Ibar i oni su se zbog toga utopili.

Podsetio je da je ta laž izazvala pogrom, nad Srbima, 18 ih je ubijeno, desetine hiljada proterano, spaljene su brojne crkve i manastiri, a dva dana kasnije više niko nije pitao šta je sa ta četiri dečaka, jesu li nađena njihova tela, niko nije posetio njihove porodice.

„Niko se više nije vratio na izvor informacije koja je opravdala martovski pogrom, zbog te laži niko nije odgovarao“, rekao je Vulin, ukazujući da je zato potrebno prepoznati laž pre nego što ona proizvede posledice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Oblačno

Trenutna temperatura 8°C

Oblačno

Četvrtak
Promenljivo oblačno

Max: 19°C
Min: 6°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana