Vulin: Smanjenje snaga Kfora ugrožava bezbednost nealbanskog stanovništva RTS

Objavljeno: 18.11.2019. 18:28 Izmenjeno: 18.11.2019. 18:28

Odnosi Ministarstva odbrane Srbije i Oružanih snaga SAD zasnivaju se na partnerstvu i aktivnosti bilateralne vojne saradnje i realizuju se na osnovu zajedničkih interesa, istakao Vulin. 

Ministar je istakao značaj podizanja operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije kroz zajedničku obuku i vežbe sa američkom vojskom, dalji razvoj baze „Jug“ i saradnju sa NATO u okviru Partnerstva za mir.

„Srbija, kao vojno neutralna zemlja, otvorena je za saradnju sa svim partnerima u oblastima od zajedničkog interesa“, rekao je Vulin i naglasio da je Kfor najodgovorniji za održavanje mira i bezbednosti na teritoriji Kosova i Metohije.

Prema njegvoim rečima, odluka o smanjivanju snaga Kfora treba da zavisi od stalne procene razvoja situacije na političkom i vojnom planu i bezbednosnih indikatora stanja, a ne na osnovu definisanih datuma

Vulin je istakao da smanjenje snaga Kfora u sadašnjim uslovima negativno utiče na bezbednost nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju.

Poručio je Godfriju da je Srbija duboko zabrinuta zbog podrške određenih članica NATO promeni mandata tzv. „KSB“ i suštinskom formiranju tzv. „vojske Kosova“, dodavši da je navedena situacija krajnje zabrinjavajuća i neprihvatljiva.

Ambasador Godfri je naveo da je upoznat sa stepenom saradnje dve zemlje na vojnom planu i pohvalio što Srbija podržava i naglašava značaj misije Kfora.

Pohvalio je i transparentnost u medijskom predstavljanju saradnje sa KFOR, što, kako je rekao, u značajnoj meri doprinosi pozitivnoj atmosferi i stabilnosti.

Godfri je dodao i da očekuje da se u narednom periodu saradnja podigne na viši nivo.

Rekao je Vulinu da su SAD opredeljene za održavanje mira i prosperiteta u regionu i da će na konstruktivan način sarađivati sa Vladom Republike Srbije na tom planu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 31°C

Pretežno vedro

Utorak
Moguća kiša

Max: 20°C
Min: 16°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana