Vulin, Šib i Pikap predstavili opremu doniranu MUP-u Tanjug

Objavljeno: 19.03.2021. 17:06 Izmenjeno: 19.03.2021. 17:06

Oprema poklonjena Nacionalnom centru za kriminalističku forenziku MUP-a predstavljena je  ministru unutrašnjih poslova Srbije Aleksandru Vulinu, ambasadoru Nemačke Tomasu Šibu i stalnoj predstavnici UNDP-a u Srbiji Fransin Pikap

TANJUG/MUP REPUBLIKE SRBIJE/ ZORAN ZIVKOVIC/ bs

Navodeći da je srpska policija rešila svih pet mafijaških ubistava koja su se dogodila prošle godine, ministar Vulin je naglasio da to ne bi bilo moguće bez obučenih ljudi i bez izuzetno opremljenih balističkih i forenzičkih laboratorija, saopštio je MUP.

„Zahvaljujući velikodušnoj podršci UNDP-a i Vlade Nemačke možemo da kažemo da pripadnici srpske policije, koji se bave istragama, ne zaostaju za svojim kolegama u bogatijim i razvijenijim zemljama“, rekao je Vulin.

Dodao je da zahvaljujući donacijama srpska policija može da reši i najteže zločine i uđe u trag skoro svakom zločincu.

„Kriminala će uvek biti, ali moraju da znaju da se u Srbiji neće isplatiti i da ni jedan zločin neće ostati nerasvetljen, da se neće dogoditi da policija ih ne pronađe i ne izvede pred lice pravde“, rekao je ministar.

Ocenio je i da ova pomoć govori u prilog činjenici da je Srbija prepoznata kao pouzdan i siguran partner.

Ambasador Šib rekao je da su Nemačka, Francuska i Evropska unija posvećeni unapređenju kapaciteta za sprovođenje zakona u oblasti borbe protiv svih vrsta kriminala.

„Ta podrška je deo regionalnog plana koji su podržali šefovi vlada država na zapadnom Balkanu 2018. i ona se bavi svim aspektima kontrole malokalibarskog i lakog naoružanja“, objasnio je on i dodao da je današnja donacija deo šireg regionalnog projekta, koji Nemačka finansira sa više od 5,5 miliona evra.

Stalna predstavnica UNDP-a Fransin Pikap istakla je da su obe adaptirane prostorije opremljene visokotehnološkom forenzičkom opremom za balističko veštačenje.

„Pomažemo MUP-u da unapredi standarde rada i operativne procedure, posebno istražni proces i lanac čuvanja dokaza, kako bi se osigurale blagovremene presude za krivična dela počinjena vatrenim oružjem“, rekla je Pikapova.

Dodala je da će nova oprema za uviđaje i forenzičko-balistička veštačenja doprineti da policijski službenici brže i efikasnije prikupljaju i analiziraju dokaze, obavljaju veštačenja i čuvaju dokazni materijal, u skladu sa međunarodnim standardima.

Naglasila je da se tako stvara bezbednije okruženje za sve ljude u Srbiji i u regionu i daje doprinos postizanju ciljeva održivog razvoja, posebno onih koji pozivaju na mir, pravdu i jake institucije i ravnopravnost polova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 3°C

Vedro

Nedelja
Promenljivo oblačno

Max: 9°C
Min: 2°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana