Vulin sa Ružićem:Ozbiljno se prustupa dojavama o bombama tanjug

Objavljeno: 17.05.2022. 10:36 Izmenjeno: 17.05.2022. 11:01

Vulin je na temu obezbeđivanja testova za polaganje mature poručio da će policija obezbeđivati materijal i čuvati tajnost sadržaja materijala i testova.

foto tanjug

 

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin razgovarao je sa prvim potpredsednikom Vlade i ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Brankom Ružićem o jučerašnjim događajima kada je dojavljeno da su u velikom broju škola na teritoriji Beograda navodno postavljene eksplozivne naprave.

Vulin je istakao da se protiv Srbije vodi specijalni rat u kojem nisu pošteđena ni deca i da naša država ozbiljno pristupa rešavanju problema lažnih dojava o bombama, saopštio je MUP.

„U toku je specijalni rat koji se vodi protiv Srbije, a u tom ratu nisu pošteđene ni školske institucije, ni deca. Naša država ozbiljno prilazi rešavanju problema lažnih dojava o bombama. Ministarstvo unutrašnjih poslova vodi računa o bezbednosti svih građana, a posebno dece i učinićemo sve da se nastava odvija nesmetano, i da se završni ispiti i polaganje mature sprovedu u predviđenom roku i da se školska godina završi na vreme“, poručio je Vulin.

„Pripadnici policije izuzetno posvećeno i profesionalno, brzo i pravovremeno reaguju po svakoj prijavi o bombi i učiniće sve da se što pre uspostavi normalan sistem rada u školama“, rekao je Vulin, zahvalivši se svim roditeljima, deci i nastavnicima na razumevanju.

Ružić je zahvalio Vulinu i pripadnicama policije na brzoj i pravovremenoj reakciji koju su pokazali tokom jučerašnjih događaja.

„Zahvalan sam na brzoj i pravovremenoj reakciji pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, a i na odličnoj saradnji i koordinaciji sa školama. U svim pregledanim školama ustanovljeno je da je dojava o bombi lažna.

U školama u kojima je kontradiverzioni pregled u toku, nastava će se odvijati onlajn. Prioritet je bezbednost naše dece i zaposlenih i to nećemo ugrožavati. Ovom prilikom želim da zamolim Ministarstvo unutrašnjih poslova da u postupanju i tokom KD pregleda prioritet imaju osnovne škole, pre svega zbog učenika u prvom ciklusu“, poručio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Takođe, Vulin je povodom predstojećih proslava maturskih večeri istakao da će pripadnici policije pojačati kontrolu saobraćaja i mladih vozača i apelovao na sve mlade da se u saobraćaju ponašaju savesno i odgovorno.

Ružić:Testovi za osmake spremni, neće biti propusta

Testovi za završni ispit koji će osmaci polagati krajem juna su spremni i radi se na tome da se bezbednost za uspešno polaganje dovede do perfekcije, rekao j ministar prosvete Branko Ružić.

On je na TV Prva, komentarišući krađu testova koji su se dešavali ranije, izrazio uverenje da će „i ove godine sve proteći u najboljem mogućem redu“.

„Testovi su spremni, čuva se tajnost, postoje određeni protokoli kako ne bi dolazilo do bilo koje vrste propusta i radimo na tome da svake godine to unapredimo“, rekao je Ružić i dodao da u srednjim školama ima oko 75.000 mesta, od čega oko 56.000 za srednje-stručno obrazovanje i oko 18.500 mesta za gimnazije.

Ministar je naglasio da ne očekuje preterane turbulencije i neregularnosti, te da ni ove godine neće biti velikih odstupanja kada je reč o strukturi testova.

Što se tiče fakulteta ove ili sledeće nedelje, kaže Ružić, na sednici Vlade biće utvrđene kvote za upis.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana