Vulin: Sa modernizovanim vazduhoplovima vojska još moćnija Tanjug

Objavljeno: 09.12.2019. 16:22 Izmenjeno: 10.12.2019. 10:56

Sa modernizovanim vazduhoplovima srpska vojska će biti još moćnija, izjavio u Batajnici ministar odbrane Aleksandar Vulin tokom obilaska radova na modernizaciji aviona „Orao“, koje u najvećem delu obavljaju domaći stručnjaci.

„Naše vazduhoplovstvo je i sada u potpunosti u stanju da zaštiti bezbednost i sigurnost našeg neba i naše zemlje, ali sa novim letelicama i sa modernizovanim vazduhoplovima, bićemo još moćniji“, rekao je Vulin na aerodromu „Pukovnik – pilot Milenko Pavlović“.

Vulin je istakao da ga posebno raduje to što će najveći deo modernizacije biti posledica rada domaćih stručnjaka i domaće pameti jer, kako kaže, „samo ono što sami napravimo je suštinski naše“, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

„Mi nabavljamo najsavremenije letelice, modernizujemo ono što su drugi proizveli, ali isto tako vraćamo u potpuni pogon i domaću pamet. Proces modernizacije Orla i proces modernizacije G-4 je veoma daleko odmakao i u veoma skorom periodu očekujem da ćemo moći da našoj vojsci damo na upotrebu modernizovane vazduhoplove“, rekao je ministar, koji je u pratnji komandanta RV i PVO general-majora Duška Žarkovića obišao radove na modernizaciji aviona „Orao“.

Komandant 98. vazduhoplovne brigade pukovnik Dejan Vasiljević rekao je da se modernizacijom aviona „Orao“ postiže povećanje sposobnosti i efikasnosti upotrebe aviona u svim meteo uslovima i danju i noću, preciznost dejstava na cilj i smanjenje kolateralne štete.

On je dodao da će modernizacija, takođe, omogućiti i veću sigurnost posade aviona.

„Dejstvom sa novim, vođenim raketama, uz korišćenje osavremenjene avionike, smanjuje se mogućnost pogotka posade koja je izvršila dejstva. Sama pasivna i aktivna zaštita koju avion poseduje značajno umanjuje mogućnost dejstava po avionu tokom leta i u toku borbenih dejstava“, naglasio je pukovnik Vasiljević.

Zamenik komandanta 98. vazduhoplovne brigade pukovnik Zoran Prodanović istakao je da će modernizacija aviona „Orao“ omogućiti dejstvo aviona sa većih visina i daljina, uvođenje savremenih raketa sa različitim sistemima navođenja u okviru integrisanog navigacijsko-napadnog sistema, a u celini mogućnost opstanka aviona u savremenim borbenim dejstvima.

Takođe, postižu se bolji efekti u pogledu upotrebe postojećeg naoružanja aviona „Orao“.

„Sa avionom koji se osavremeni na ovaj način i sa sredstvima koja budu uvedena, neke naredne generacije pilota moći će vrlo lako i brzo da pređu na neke druge avione i sisteme. Uhvatićemo korak sa savremenim vazduhoplovstvima i to je jedan od krajnjih ciljeva koji će se postići sa ovim programom“, istakao je pukovnik Prodanović.

Obilasku radova na modernizaciji aviona „Orao“ prisustvovali su i v.d. pomoćnika ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović, načelnik Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Milan Popović, komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Brane Krnjajić, direktor Tehničkog opitnog centra pukovnik Slobodan Ilić i zamenik direktora Vazduhoplovnog zavoda „Moma Stanojlović“ pukovnik Siniša Radivojević.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana