Vulin sa Lukačem: Srbija će učiniti sve da RS bude sigurnija Tanjug

Objavljeno: 03.12.2020. 15:45 Izmenjeno: 03.12.2020. 22:08

Vulin je ponovio da je imao zadovoljstvo da, kao što su se dogovorili predsednici Vučić i Dodik, njegova prva spoljnopolitička poseta bude Republici Srpskoj

FOTO TANJUG/ MUP REPUBLIKE SRBIJE/ ODELJENJE ZA MEDIJE I KOMUNIKACIJE/ nr

 

Srbija će učiniti sve da Republika Srpska bude sigurnija, poručio je  ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin posle sastanka sa kolegom iz Republike Srpske Draganom Lukačem sa kojim je razgovarao o daljoj saradnji dveju policija.

„Svako ugrožavanje bezbednosti i mira u Republici Srpskoj je ugrožavanje bezbednosti i mira Republike Srbije. Svaka nesreća koja se desi u Srbiji pođednako je nesreća i za građane Republike Srpske. Zato mi imamo obavezu da sarađujemo, da unapređujemo svoju saradnju, zato imamo obavezu da svakodnevni život i građana Srbije i Srpske učinimo bezbednijim i sigurnijim“, izjavio je Vulin, saopštio je MUP.

Vulin je rekao da ima čast da kao ministar unutrašnjih poslova svoju prvu posetu ima u Banjaluci, napominjući da je to i u skladu sa dogovorom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

On je istakao i da sve što je potrebno Republici Srpskoj, a Republika Srbija može da učini i da biće dato i obezbeđeno. „Predsednik Aleksandar Vučić, od trenutka kada je postao predsednik Vlade, a onda i Republike Srbije čini sve da Srpska bude i ekonomski razvijenija, politički zaštićenija ali da bude i sigurnija. To je moj posao i ja ću nastaviti to da radim“, poručio je ministar Vulin.

On je precizirao da je dogovoreno da se iduće godine organizuje zajednička vežba specijalnih jedinica, bilo na teritoriji Srpske ili Srbije, da se nastavi sa školovanjem i obučavanjem, intenzivnom razmenom svih obaveštajnih podataka o organizovanim kriminalnim grupama i pojedincima koji ugrožavaju bezbednosti građana i Srbije i Srpske, koji krše zakon sa obe strane Drine.

Dogovoreno je i da se nastavi sa procesom školovanja, obučavanja i kada je u pitanju Helikopterska jedinica Republike Srpske, odnosno MUP-a Republike Srbije, ali i kada je potrebna obuka za bilo koju od specifičnih delatnosti koje su važne policijskim službenicima, a Republika Srbija može da je pruži. „Svi bezbednosni kapaciteti Srbije na raspolaganju su Republici Srpskoj. Republika Srpska je naš prioritet, a bezbednost i sigurnost građana Republike Srpske su nam važni koliko i bezbednost i sigurnost građana Srbije“, poručio je ministar.

On je napomenuo i da ilegalne migracije pođednako pogađaju i Srbiju i Srpsku, da sa sobom nose brojne rizike i moraju i mogu da se rešavaju zajedno.

Ukazao je i da pretnje od terorizma nikada nisu male, da se svaki put ne mogu predvideti, ni očekivati ni sprečiti, i da Republika Srpska i Srbija i tu moraju da rade zajedno.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač istakao je da je „i ranije postojala veoma dobra saradnja sa ministrom Vulinom i dodao da će ona biti nastavljena naročito u oblastima imigracija i borbe protiv terorizma, borbe protiv svih vidova i oblika organizovanog kriminaliteta.“

„Što se tiče same saradnje između ministarstava, do sada smo imali pomoć u školovanju naših kadrova na policijskoj akademiji Srbije, ali i saradnju i po drugim vidovima između naših specijalnih antiterorističkih jedinica i Žandarmerije, koje ćemo i u narednom periodu svakako nastaviti, unaprediti kroz određene vežbe i razmenu opreme, ali svakako kroz vežbe koje će doprineti boljoj organizaciji i boljem funkcionisanju i naše specijalne antiterorističke jedinice i Žandarmerije“, rekao je Lukač.

Takođe, možemo da računamo na pomoć Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije kad je u pitanju obuka naših kadrova kroz različite vidove, rekao je ministar Lukač.

Ministar je najavio i skoro potpisivanje sporazuma između dva ministarstva o zajedničkoj saradnji i obuci pilota i tehničara iz Srpske zajedno sa pilotima i tehničarima i Helikopterskom jedinicom Srbije.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin rekao je  da je Republika Srpska uvek spoljnopolitički prioritet Srbije.

„Dok Srbiju predvodi Aleksandar Vučić svi Srbi će uvek biti sačuvani, o njima će se uvek brinuti. I dok Aleksandar Vučić vodi Republiku Srbiju Republika Srpska će uvek biti pomognuta na svaki način. Svaka potreba Srpske je i naša potreba“, izjavio je Vulin posle razgovora sa srpskim članom predsedništva BiH Miloradom Dodikom u Banjaluci.

„Svaki ministar u Vladi Republike Srbije, kao svoju prvu posetu uvek mora, želi i treba da ima u našoj Banjaluci“, istakao je ministar.

Dodao je da je predsednik Vučić imao veliki uticaj u tome da se na međunarodnom planu, a i unutar naših odnosa Srpska bolje razume, bolje prihvati i poštuje volja srpskog naroda i sa ove strane Drine.

„Neprekidna i kontinuirana pomoć, materijalna pomoć od strane Vlade Republike Srbije je dokaz da naši odnosi nisu odnosi isprazne priče već su odnosi u kojima se konkretno pomaže narodu Srpske da živi bolje, da prepozna svoju Srbiju i da oseti da je Srbija tu. Svaka potreba Republike Srpske je i naša potreba. Zahvalujem srpskom članu Predsedništva na godinama uporne borbe za srpske nacionalne interese, za jačanje svesti o potrebi našeg zajedništva koje ne ugrožava baš nikoga, a prirodna je potreba srpskog naroda“, rekao je ministar unutrašnjih poslova.

Vulin je na sastanku srpskog člana Predsedništva informisao o temama o kojima je razgovarao sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske, o budućoj saradnji, organizaciji zajedničkih vežbi, zajedničkoj borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma, migratorne krize.

Dodik je istakao je da je neprekidna i kontinuirana pomoć Vlade Srbije dokaz da Srbija vodi računa o svim građanima Republike Srpske.

„Veoma sam zahvalan na tome i Vladi Srbije i predsedniku Vučiću. Pre nekoliko dana Srbija je prosledila Srpskoj 20 miliona evra pomoći, i to u vreme korone. To je jasan znak da Srbija stoji uz Republiku Srpsku te da takođe pomaže rad na regionalnoj stabilnosti“, dodao je.

Dodik je naglasio i da je posebno važno što policije Srbije i Srpske usko sarađuju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 25°C

Vedro

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 20°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana