Vulin: Radimo preventivno,uz ulaganja čekamo spremni zimu i proleće Tanjug

Objavljeno: 12.11.2021. 15:19 Izmenjeno: 12.11.2021. 17:57

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je u Lučanima da Srbija u situacijama vezanim za elementarne nepogode mora da razmišlja organizovano i deluje preventivno, kako bi predvidela poplave i učinila sve da do njih ne dođe, ili da one budu što manjih razmera sa minimalnom štetom

FOTO TANJUG/ OMK MUP SRBIJE/bs

Vulin je danas sa direktorom „Srbijavoda“ Goranom Puzovićem, predsednikom opštine Milivojem Dolovićem i predstavnicima kineske kompanije „C C C“, obišao dve lokacije u Lučanima na kojima su demontirana dva privremena objekta koja su mogla da ugroze odbranu od poplava, a na kojima će biti izgrađeni novi objekti po tehničkom rešenju „Srbijavode“, koje će omogućiti da sistem zaštite od velikih voda u potpunosti funkcioniše.

Ministar je rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uložio mnogo napora i energije i uspeo da okupi čitavu državu u zaštiti Lučana i svih oblasti naše zemlje koje su sklone poplavama, od kojih štetu trpe stanovništvo i industrija.

„Da bi se tolika ulaganja suštinski isplatila, moramo svakodnevno da vodimo računa o promenama koje se dešavaju na terenu“, rekao je Vulin, a saopštio MUP.

On je pojasnio da je na dve lokacije u Lučanima kineski izvođač radova na važnom projektu auto-puta izgradio dva privremena objekta koja su mogla da ugroze odbranu od poplava i Lučana i fabrike „Milan Blagojević“.

Dodao je da se zajedničkim radom, razumevanjem, preventivnim delovanjem našlo bolje i kvalitetnije rešenje.

Zahvalio se „Srbijavodama“, opštini Lučani, Sektoru za vanredne situacije MUP-a, koji su sagledali problem, a posebno kineskom izvođaču radova koji je, kako je rekao, bez ikakvih novih troškova pronašao način da problem reši i privremene objekte ukloni.

Vulin je istakao da će se na čitavoj teritoriji Srbije voditi računa da se preventivno radi pre nego što se nešto desi.

„Nije naš posao da se branimo od poplava. Naš je posao da ih predvidimo i da učinimo sve da do njih ne dođe, ili da budu što manjih razmera, sa što manje štete“, rekao je Vulin.

On je rekao i da Srbija mora da razmišlja organizovano i radno i dodao da su komunikacija i saradnja svih zaduženih za elementarne nepogode garant da sva ulaganja predsednika Vučića i vlade neće biti uzalud i da ćemo najteži period godine, kada su u pitanju elementarne nepogode, dočekati spremni.

Direktor „Srbijavoda“ Goran Puzović zahvalio je ministru Vulinu na pomoći u rešavanju dva akutna problema u Lučanima.

„Vlada Srbije u prethodnih pet godina izdvojila je više od 550 miliona dinara u zaštitu Lučana i svih mesta pored“, rekao je Puzović i dodao da se sada na ovom području gradi auto-put koji je razvojni za ovaj deo Srbije.

Kako je rekao, uspeli su da uz pomoć Sektora za vanredne situacije, ministra Vulina i državnog sekretara Bojana Jocića uklone privremene objekte, a sa kompanijom koja gradi auto-put dogovorili da ih prate za sve što će raditi u ovom delu Srbije, kako bi svi bili bezbedni i kako bi se auto-put izgradio.

Prema njegovim rečima, sistemi koje je država izgradila u ovoj opštini učiniće da zimu i proleće čekamo bezbedniji, štitiće ljude koji ovde žive i namensku industriju, a auto-put će se normalno graditi.

Predsednik opštine Lučani, Milivoje Dolović izrazio je zadovoljstvo uspešnom saradnjom i dogovorom koji je postignut sa kineskom kompanijom.

„Ovo je pravi način kako treba da funkcionišemo da se zna horizontalna i vertikalna odgovornost, jer samo na pravi način i uz koordinaciju možemo da budemo sigurni da sistem zaštite od poplava funkcioniše“, rekao je Dolović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 13°C

Pretežno oblačno

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 17°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana