Vulin: Potrebna nam je direktna budžetska pomoć za migrante Tanjug

Objavljeno: 30.09.2016. 11:43 Izmenjeno: 01.10.2016. 13:04

Ministar Aleksandar Vulin izjavio je danas da je zbog migrantske krize Srbiji potrebna direktna budžetska pomoć iz Evropske unije i da će tu pomoć tražiti u razgovoru sa evropskim zvaničnicima.

Vulin je novinarima u Beogradu rekao da je do sada najveći broj migranata u Srbiji bio u tranzitu, ali da se sada situacija menja, da ostaju duže na našoj teritoriji i da su zato troškovi koji snosi naša zemlja drugačiji.

„Ono što je nama neposredno iz Evropske komisije dato – nešto uplaćeno, a nešto stavljeno u izgled – jeste iznos od 22 miliona evra, što nije dovoljno. Naravno da je potrebno značajno više“, rekao je Vulin, dajući primer Grčke koja je do sada dobila više od 500.000.000 evra za smeštaj migranata i sve ostale potrebe.

Vulin je rekao da će dodatnu direktnu budžetsku pomoć tražiti u razgovoru sa evropskim zvaničnicima.

„Tražiću da se Srbija izjednači sa bilo kojom evropskom zemljom. Mi se suočavamo sa istim problemom, nismo članica EU, ali rešavamo probleme EU. Svaki dan koji neki migrant provede na našoj teritoriji i svaka prilika kada se neko od migranata zaustavi da ne uđe ilegalno u zemlju, zaustavljen je da ne ode u zapadnu Evropu“, rekao je Vulin.

On je istakao da Evropa ima interes da tretira Srbiju kao ravnopravnog člana kad je u pitanju kriza i rešavanje migrantske krize.

Ističe da novac koji dolazi u zemlju za potrebe migrantske krize ne dolazi samo Vladi Srbije, već i preko implementacionih partnera, odnosno preko međunarodnih organizacija, kao što su UNHCR, ali i brojnih nevladinih organizacija koje na nešto manjem nivou prikupljaju donacije, poput Caritasa, Čovekoljublja, Crvenog krsta.

„Nije samo stvar u konkretnoj količini novca, već je stvar u tome kako se taj novac dostavlja. Nama je potrebna pomoć za budžet, potrebne su nam plate za vojnike i policajce, Komesarijat za izbeglice, socijalne radnike“, rekao je Vulin.

Kako je istakao, sve i da Srbija ne dobije nijedan dinar iz bilo kog fonda, nijedan migrant neće ostati gladan u našoj zemlji i bez krova nad glavom.

One Response to “Vulin: Potrebna nam je direktna budžetska pomoć za migrante”

  1. Pero Fr каже:

    – Bolje da si od EU zatrazio pomoc za hitnu repatrijaciju svih „izbeglica“ koji dolaze iz zemalja koje nisu zahvacene ratom – kao sto su oni Pakistanci-silovatelji iz Subotice, Avganistanci koji decenijama ratuju sami sa sobom, oni iz podsaharske Afrike i sl.
    – Status izbeglice treba priznati samo ljudima iz Iraka, Libije, Sirije i Jemena.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 1°C

Vedro

Subota
Moguća kiša

Max: 8°C
Min: 1°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana