Vulin Plenkoviću: Umesto laganja, Hrvati da se pokaju za NDH Tanjug

Objavljeno: 23.06.2021. 13:31 Izmenjeno: 23.06.2021. 13:31

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin rekao je da Hrvatska nije razumela da deustašizacija nije proces laganja o ulozi Hrvata u Drugom svetkom ratu, već da je to pokajanje pred žrtvama ustaškog ludila i osuda samog postojanja NDH

Komentarišući izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da su „Hrvati dali najveći broj partizana“, Vulin je reako da Plenković može pred članicama EU to da priča, ali pred Srbima takvu, kako je rekao, glupost ne bi smeo da ponovi.

„Nisu krivi Hrvati što im je bez pokajanja oprošten Jasenovac, krivi su Srbi, jer im pokajanje nisu tražili“, izjavio je Vulin, saopštio je MUP.

On je podsetio da kada su 8. maja 1945. godine jedinice 45. srpske divizije iz sastava druge armije Narodnooslobodilačke vojske pod komandom Koče Popovića ušle u Zagreb, dočekao ih je pust grad.

„Kada je u Zagreb 1941. godine ušao Vermaht, dočekale su ga hiljade. Voljom ogromne većine Hrvata do poslednjeg časa postojanja Trećeg rajha, Hrvatsku je vodio Pavelić…“, ukazao je Vulin u saopštenju.

Prema Vulinovim rečima, da bi se istina o ulozi hrvatskog naroda u Drugom svetskom ratu sakrila, planski se smanjuje broj ubijenih u Jasenovcu i ćuti se o bezbrojnim jamama i poklanoj srpskoj deci.

„To je i razlog što je vikar ustaške vojske Alojzije Stepinac trebao da postane svetac, jer ako je vikar ustaške vojske svetac, onda je i vojska koju je duhovno vodio sveta kao i on“, ukazao je Vulin.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura -5°C

Vedro

Sreda
Malo i umereno oblačno

Max: 0°C
Min: -5°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana