Vulin obišao Materinski dom u Zvečanskoj

Objavljeno: 08.03.2016. 12:25 Izmenjeno: 08.03.2016. 12:25

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin obišao je povodom Međunarodnog dana žena, Materinski dom u Zvečanskoj u kome su smeštene trudnice i majke sa decom kojima je potrebno privremeno zbrinjavanje i zaštita.

Tom prilikom Vulin je naveo da je 8. mart praznik borbe za ravnopravnost.

“Osmi mart je dan kada moramo da se setimo boljeg, lepšeg, pravednijeg dela našeg društva – naših majki, supruga, sestara, kada se sećamo onoga što bi trebalo da radimo da ovaj svet bude pravedniji i to ne samo za žene“, rekao je Vulin dodajući da svet mora da bude pravedniji za svako ljudsko biće.

Navodeći da su žene u Materinskom domu žrtve nasilja, vrlo često žrtve predrasuda, kojima je, kao i njihovoj deci, pomoć potrebna, on je istakao da je došao da ih obiđe i poželi im neki bolji, pravedniji praznik.

Prema njegovim rečima, cilj posete je i da se pokaže da društvo brine i da ovakve usluge moraju da postoje ne samo u razvijenim sredinama kao što je Beograd, već da moraju da se šire i postoje i u mnogo siromašnijim opštinama zato što predsrasude, nasilje i nerazumevanje postoje svuda bez obzira na bogatstvo i mesto.

“Ove žene i njihova deca zaslužuju mogućnost da im život bude pravedniji, da im bude bolji i zato smo danas ovde i država je tu da brine“, rekao je Vulin.

On je istakao da je za razne oblike materijalnih davanja koje imaju veze sa dečijim, pravima majki i roditeljskim pravima prošle godine odvojeno više od 30 milijardi dinara .

Vulin je najavio i da će, odmah nakon izbora, biti donet odgovarajući zakon koji će čak proširiti kategoriju žena koje će moći da dobijaju porodiljske nadoknade.

Tako će, kako je istakao, po prvi put žene koje rade privremene i povremene poslove i žene koje su vlasnice poljoprivrednih gazdinstava moći da računaju da će od države dobijati nadoknadu za vreme koje provedu na porodiljskom odsustvu.

Direktor Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine Zoran Milačić izjavio je da je Materinski dom usluga koju ta ustanova pruža već 50 godina vrlo uspešno.

“Radimo prevenciju da deca, koja su sa majkama iz različitih razloga prisutna, ne ostanu u instituciji nego da se vrate zajedno sa svojim najdražima u prirodno okruženje, biološku porodicu“, rekao je Milačić.

On je naveo da one žive u Materinskom domu pod istim uslovima kao i u pravoj porodici.

“Svi imaju teške životne priče i upravo zato ovaj praznik njima znači“, rekao je Milačić dodajući da trenutno tu ima šest žena i sedmoro dece, a da je kapacitet po 20 mesta za žene i njihovu decu.

On je istakao i da, prema pokazateljima, oko 10 odsto majki ne uspe da se organizuje da zadrži decu.

“Oko 90 odsto njih se vrati u bilošku porodicu ili ako za to ne postoje mogućnosti obezbede se uslovi u saradnji sa Centrima za socijalni rad da bezbedno nastave život sa svojom decom“, rekao je Milačić.

U Materinskom domu, koji pripada Stacionaru za majku i dete, buduće i mlade make uče se veštini majčinstva i osposobljavaju za samostalni život i brigu o detetu.

Osnovni cilj jeste prevencija napuštanja i zanemarivanja dece, kao i zaštita i oporavak žena koje nisu prihvatile njihove porodice i sredina ili su bile žrtve porodičnog nasilja.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 12°C

Delimično oblačno

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 18°C
Min: 9°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana