Vulin: Nećemo raditi drugim narodima ono što su radili nama Tanjug

Objavljeno: 23.03.2019. 12:32 Izmenjeno: 24.03.2019. 16:06

Srbija ničim nije izazvala NATO agresiju, već je radila ono što bi uradila svaka slobodna zemlja, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin na Međunarodnoj konferenciji „Mir i napredak umesto ratova i siromaštva“, koja je organizovana u
okviru obeležavanja 20 godina od odbrane od NATO agresije na SRJ.

Srbija ničim nije izazvala NATO agresiju, već je radila ono što bi uradila svaka slobodna zemlja, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin na Međunarodnoj konferenciji „Mir i napredak umesto ratova i siromaštva“, koja je organizovana u okviru obeležavanja 20 godina od odbrane od NATO agresije na SRJ.

On je istakao da se Srbija branila od terorističkih napada, a zato je, umesto nagrade i priznanja, doživela da bude napadnuta i bombardovana.

Vulin je podsetio da nije prvi put u istoriji srpskog naroda da ga napadaju veći, da mu pobiju decu i oduzmu zemlju, ali je prvi put da su se ratni saveznici, sa kojima smo u dva svetska rata izgubili više od dva miliona života boreći se za zajedničke vrednosti slobode i pravde, ujedinili sa onima protiv kojih smo se u tim ratovima borili, upravo zato što nisu verovali u te ideje.

Prema rečima ministra odbrane, vreme u kojem je srpski narod učen i skoro vaspitavan da je NATO agresija zapravo bila izazvana i da su Srbi sami krivi za svako zlo koje ih je zadesilo – deo je prošlosti.

„Od 2000. do 2012. godine srpskom narodu je bilo zabranjeno da govori i da se seća NATO agresije. Prvi čovek koji je imao hrabrost da izađe i kaže da je u pitanju NATO agresija, a ne NATO akcija ili NATO operacija, je bio tadašnji predsednik vlade Aleksandar Vučić, rekao je ministar odbrane“, istakao je Vulin.

Odluku da Srbija bude vojno neutralna, ministar odbrane vidi u opredeljenosti Srbije da bude slobodna.

„Srbija je izabrala da bude vojno neutralna i nećemo postati članica NATO pakta makar bili poslednja zemlja u Evropi koja nije članica NATO pakta. I dokle god je Aleksandar Vučić predsednik države Srbije, dokle god vodi državu, mi nećemo biti članica NATO pakta. Tako smo izabrali i zato što su nas bombardovali, ali na prvom mestu zato što nikada nećemo da budemo u prilici da po tuđem naređenju radimo drugim narodima ono što su radili nama. Srbija je izabrala da bude slobodna. Srbija je izabrala da bude vojno neutralna“, poručio je Vulin.

On je, u ime srpskog naroda, zahvalio svim učesnicima Konferencije koji su danas, kao i pre 20 godina, u najmračnijem času srpske istorije – za vreme NATO agresije, imali hrabrosti da budu uz Srbiju i Srbe i pronose istinu o agresiji u svetu.

„U tim teškim i najmračniji trenucima, kada su sve političke elite ovog sveta mirno posmatrale kako se ubija jedan, mali brojem, ali narod željan slobode, uz nas su bili hrabri pojedinci. Dvadeset godina kasnije, oni su se skupili ovde, u Beogradu, da vide narod koji je drugačiji, koji je hrabar kao onda, ali koji se oporavio od vremena od 2000. do 2012. godine, narod koji ima hrabrosti da stvari nazove pravim imenom. Želim da im zahvalim u ime čitavog srpskog naroda. Kada je bilo teško, oni su u svojim zemljama, gde su bili zbog toga kritikovani i napadani, govorili istinu o Srbiji“, rekao je ministar Vulin i poručio da je Srbija zemlja koja pamti i da su Srbi narod koji ne zaboravlja nikada ni dobro ni zlo.

Organizatori Međunarodne konferencije, kojoj su se odazvali brojni eksperti međunarodnog prava, istorijskih, vojnih i političkih nauka, socijalnih i humanitarnih organizacija iz zemlje i inostranstva, su Beogradski forum, Klub generala i admirala Srbije, SUBNOR Srbije i Društvo srpskih domaćina.

Više od 70 prijavljenih govornika izneće svoje viđenje agresije i izraziti podršku srpskom narodu i njegovom rukovodstvu za uporno suprotstavljanje sili i požrtvovanje herojskoj odbrani prava malih naroda na suverenitet i sopstveni izbor.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 23°C

Vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana