Vulin na prikazu sposobnosti Trećeg raketnog diviziona Tanjug

Objavljeno: 16.10.2020. 15:33 Izmenjeno: 16.10.2020. 15:33

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je divizion 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva u kasarni „Milan Tepić“ u Jakovu, gde je poručio da nema armije na svetu koja bi se odrekla imena i tradicije jedinice poput Trećeg raketnog diviziona za protivvazduhoplovna dejstva, koji je tokom NATO agresije 1999. godine uspešno branio našu zemlju.

„Neki nerazumni ljudi su ga svojim političkim odlukama jednostavno ukinuli. Mi smo ga vratili. Naređenjem vrhovnog komandanta ponovo je uspostavljen slavni Treći raketni divizion za protivvazduhoplovna dejstva, koji je pokazao svetu da je uvek u stanju da brani svoju zemlju“, rekao je Vulin, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Vulin je naveo da je Treći raketni divizion za protivvazduhoplovna dejstva danas opremljen sistemom Pancir, koji ističe, čuva nebo i zemlju.

„Imati Pancir znači biti rame uz rame sa najboljim i najsavremenijim armijama sveta“, rekao je Vulin i dodao da tu jedinicu odlikuje gotovo stopostotna ispravnost sredstava, motivisani i obučeni ljudi, koji vole svoj posao i zemlju.

Vulinu je uručena plaketa sa originalnim delom oborenog „nevidljivog“ aviona F-117 A, kojeg je Treći raketni divizion PVO oborio 27. marta 1999. godine, u znak zahvalnosti za saradnju i sve što je ministar učinio na jačanju jedinice i poboljšanja položaja njenih pripadnika.

Plaketu mu je uručio komandant 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva brigadni general Tiosav Janković.

Komandant Trećeg raketnog diviziona za protivvazduhoplovna dejstva potpukovnik Momčilo Milinkov rekao je da su efekti opremanja jedinice sa artiljerijsko-raketnim sistemom Pancir-S1 višestruki, da je povećan broj ciljnih kanala, što znači da se istovremeno može gađati veći broj ciljeva nego ranije.

On je naglasio da su za obučenost za rad na sistemu Pancir dobijeni sertifikati, kao i da je osposobljenost za rad na tom sistemu uspešno dokazana na združenoj taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem „Sadejstvo 2020“, nedavnoj održanoj na Pešteru.

Danas je prikazano posedovanje vatrenog položaja iz pokreta dela artiljerijsko-raketnih sredstava za protivvaduhoplovna dejstva Pancir-S1, njihovo prevođenje u pripravnost broj 1, rad borbenih posluga na komandnom vozilu i borbenim vozilima.

Takođe, prikazan je i pretovar raketa sa vozila za dotur na borbena vozila, kao i rad tehničkog odeljenja u otklanjanju neispravnosti na optoelektronskom sistemu borbenog vozila Pancir-S1, dodaje se u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 18°C

Pretežno oblačno

Petak
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 10°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana