Vulin: Interes države ukrupnjavanje sindikata Tanjug

Objavljeno: 01.06.2016. 15:23 Izmenjeno: 01.06.2016. 15:23

U Srbiji postoji 24.000 sindikalnih organizacija, svakako nisu svi reprezentativni, niti funkcionalni i u najvećem interesu države je da se sindikalna scena u Srbiji ukrupni, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

„To nisu sve sindikati, nego sindikalne organizacije koje imaju jednog predsednika, pečat, potpis i žiro račun. Naravno nisu svi reprezentativni, niti je tolika većina sindikata funkcionalna. Oni suštinski ne postoje“, rekao je Vulin na Prvom kongresu Konfederacije slobodnih sindikata. Ističe da treba da bude manje sindikata, ali sindikata koji zaista zastupaju radnike i koji zaista najveći broj zaposlenih mogu da prikažu kao svoje članove i izrazio nadu da će sindikalna scena u budućnosti ići upravo u tom pravcu, ka ukrupnjavanju i u pravcu da postoje sindikalne centrale koje zaista zastupaju najveći broj zaposlenih.

„Koliko bude dobro u državi, toliko će biti dobro sindikatu. Koliko sindikat bude doprineo boljitku države, toliko će biti dobro članovima sindikata. Mi sa Konfederacijom sarađujemo, učestvujemo u nekim zakonskim predlozima, visoko cenim i stručnost tih ljudi i njihov odnos prema državi, prema svemu što radi vlada Srbije“, rekao je ministar.  Dodao je da je Konfederacija veoma značajan sindikat, koji zastupa u najvećem delu radnike zaposlene u javnim preduzećima, u javnom sektoru, kao i da je njegovo današnje prisustvo prvom kongresu Konfederacije način da država iskaže poštovanje prema svim ljudima koji su članovi tog sindikata i da im se kaže da država sindikat ne doživljava kao protivnika.

vulin07122015.jpg

 

„Mi smo saveznici, nalazimo se na istoj strani. Nekada se razumemo više, nekada manje, ali smo uvek na istoj strani“, zaključio je ministar.

 

Predsednik Konfederacije slobodnih sindikata Ivica Cvetanović rekao je da se na Prvom kongresu Konfederacije slobodnih sindikata biraju novi organi sindikata, Statut i Nadzorni odbor, te da je tema kongresa položaj zaposlenih u Srbiji, a da je prisutni ministar Vulin na samom kongresu vodio kvalitetan socijalni dijalog oko svih problema koji ih tište i da su dobijali prave odgovore od strane države.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana