Vulin: Imamo najsnažnije vazduhoplovstvo u regionu Tanjug, Beta

Objavljeno: 03.01.2018. 14:07 Izmenjeno: 04.01.2018. 08:37

Vojska Srbije nastaviće da se oprema, posebno gde je najviše pretrpela tokom agresije NATO-a, a zbog šest „migova 29“ vazduhoplovstvo je sada, ne samo moćno, nego se može reći i da je verovatno najsnažnije u regionu, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.Komandant RV: Stanje u vazduhoplovstvu je još i bolje nego što je rekao ministar.

„Kao i svaka ozbiljna vojska, nećemo puno o tome pričati u medijima, ali spremni smo da odgovorimo na svaki zadatak, a shodno tome, ide i nabavka protivvazduhoplovne odbrane. Kakva će ona biti, do kog nivoa, da li su dalekometni sistemi, sistemi srednjeg ili kratkog dometa, o tome će se svakako doneti odgovarajuće odluke“, rekao je Vulin za Tanjug.

Podvlači da to nisu odluke koje se donose samo na političkom nivou, već, na prvom mestu na stručnom nivou, na nivou vojske i, kako kaže, nadležne službe Generalštaba reći će šta je našoj armiji potrebno, a na političarima je da to obezbede i tu bezbednosnu potrebu na svaki način zadovolje.

„Ali hoću da vam kažem da ćemo nastaviti da se opremamo, posebno tamo gde smo bili najviše uništeni tokom NATO agresije. Naše vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana zaslužuju da budu obnovljeni“, rekao je Vulin.

Donacija od šest „migova 29“, naglašava ministar, „spasila je naše vazduhoplovstvo“, koje je sada, prema njegovim rečima, ne samo moćno, nego se može reći i da je u regionu verovatno najsnažnije.

Naravno, podvlači Vulin, neće se raditi samo na jačanju vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, već i na jačanju kopnene vojske, nabavci novih sistema, remontovanju postojećih, svega čime vojska raspolaže i što joj je potrebno.

„Vojska je jaka, kada su razvijeni svi njeni vidovi“, kaže ministar.

Osvrćući se na prethodnu godinu, ističe da je 2017. „konačno počelo“ da se obnavlja naše vazduhoplovstvo, da su postavljeni čvrsti temelji vojske, „koji se više neće moći menjati“, kao i da se počelo sa materijalnim oporavkom pripadnika, kojima je obezbeđeno povećanje plata od 10 odsto, najviše u državi, ističe ministar.

Takođe, prema njegovim rečima, obezbeđeno je povećanje dnevnica, uvedena solidarna pomoć, a od ove godine, podvlači, kreće se sa projektima masovne stambene izgradnje.

„Država je ponovo počela da brine o svojoj vojsci i trudi se da vrati i ugled, ne ugled same profesije, koji nikada i nije bio izgubljen, već ugled načina života pripadnika Vojske Srbije. Ovo je srpska vojska, ovo je Vojska Srbije, ne vojska bilo kog saveza, niti vojska kojoj će komandovati neko van granica ove zemlje“, rekao je ministar odbrane.

Svaki od pripadnika VS, naglašava Vulin, imaće bar po dve nove uniforme, nove čizme, jer, kao što se obezbeđuje novo oružje i nove uniforme, tako se, tvrdi ministar, obezbeđuje i odnos, osećaj nacije, da ima vojsku na koju se ponosi.

„Nastaviće se i sa transformacijom vojne imovine“

Radi se i na postupcima prenamene starih vojnih objekata za stanove pripadnicima VS i MO, a nastaviće se i sa transformacijom vojne imovine, koja vojsci jednostavno nije potrebna.

„Na prvom mestu, mi novac od prodaje takve imovine, koristimo za nabavku naoružanja i vojne opreme. Sada će nam biti mnogo lakše, jer, kada država krene u masovnu stambenu izgradnju, neće biti potrebe da mi angažujemo ova sredstva, koja ćemo u potpunosti moći da angažujemo za nabavku opreme, oružja i svega onoga što je vojsci svakako potrebno“, rekao je Vulin.

Takođe, naglašava da će se nastaviti i praksa nagrađivanja najistaknutijih pripadnika VS i ukazuje da to nije nagrada, već zahvalnost za ono što su već uradili.

Među nagrađenima su, kaže, i najbolji u svojim jedinicama, oni koji su dobro vežbali, učili, ili obučili puno ljudi, kao i oni koji su rizikovali sopstvene i spasavali tuđe živote.

„Sve su to ljudi koji su se izuzetno pokazali u realnim, životnim situacijama i to je naša prilika da im se na taj način zahvalimo. Eto, provešće sedam dana sa svojim porodicama u nekom lepom okruženju, ali važnije od svega, jeste da ih društvo ceni, da ih iskreno poštuje i da na taj način hoće da pokaže koliko“, smatra Vulin.

Sve što uložite u vojsku, u snage bezbednosti, kaže ministar – uložili ste u svakodnevni život naših građana.

„Kada vam dođu i pričaju da su važne investicije, naravno da jesu, ali treba napraviti i korak u stranu. Zamislite zemlju u koju neko investira, a koja je nebezbedna. Zamislite zemlju čije granice nisu sigurne, zamislite zemlju u kojoj ne znate kako funkcioniše vlast i u kojoj nemate kome da se obratite kada je bilo koje vaše pravo, bezbednost, život, na bilo koji način ugroženo. U toj zemlji nema ekonomije, nema investicije“, ističe Vulin.

Tako, ako želimo zemlju u koju se ulaže, mora se uložiti u bezbednost, u službe bezbednosti i eto, to je način, kaže ministar i dodaje da vojska nije sistem koji postoji od juče, već sistem koji se u ovoj zemlji gradi dugo i koji će biti nadograđivan, bez obzira ko tu bio.

„Ono što je važno, to je da je 2012. godine prestao proces uništenja i namernog urušavanja Vojske Srbije i onog trenutka kada je Aleksandar Vučić postao ministar odbrane, vi ste dobili srpsku vojsku i proces nadograđivanja srpske vojske se nastavio, baš kao što se nastavio 2017. godine“, rekao je Vulin.

Komandant RV: Stanje u vazduhoplovstvu je još i bolje nego što je rekao ministar

Komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general major Ranko Živak izjavio je večeras da ne samo da je tačna izjava ministra odbrane Aleksandra Vulina da situacija u vojnoj avijaciji nije bila bolja još od NATO agresije 1999. godine, nego je stanje još i bolje.

„RV i PVO čine lovačka, lovačko-bombarderska, transportna i školsko-trenažna avijacija, preko helikopterskih jedinica, raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva, jedinica za vazdušno osmatranje i javljanje, do aerodromske infrastrukture, a daleko važnije je obučeno ljudstvo i njihov materijalni položaj tako da sve što je ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao, ne samo da je tačno, nego je stanje još bolje“, saopštio je Živak.

Živak je tako reagovao na tekst agencije Beta u kojem se navodi da je tadašnja Vojska Jugoslavije kraj rata protiv NATO dočekala sa gotovo 50 lovačkih aviona, od čega više od polovine u letnom stanju, zatim nekoliko desetina jurišnih aviona Orao i Supergaleb i 107 transportnih, protivoklopnih i helikoptera opšte namene.

Ministar Vulin u utorak je posetio aerodrom Batajnica gde je ocenio da srpsko vojno vazduhoplovstvo nije bilo u boljem stanju od vremena NATO agresije i da vojska nije imala veći broj osposobljenih vazduhoplova. Prema izveštaju medija, Vulin je rekao da je trenutno letno sposobno po tri lovca Mig-29 i Mig-21, kao i nekoliko Orlova.

U zvaničnoj monografiji 204. lovačkog puka VJ, koju je izdao Medijski centar „Odbrana“ Ministarstva odbrane, navodi se medjutim da je dan po završetku rata samo sa aerodroma Slatina kod Prištine na Batajnicu preletelo 12 Migova 21 iz 83. puka, od čega osam jednoseda i tri dvoseda, dok je izvestan broj aviona koji nisu bili u letnom stanju prebačen zemaljskim putem.

U toj knjizi se navodi da su ti avioni preleteli 11. juna 1999. godine u periodu od 16,33 do 17,32. Oni su priključeni 204. puku, gde je rat preživelo oko 20 Migova 21 i pet Migova 29, dok je u upotrebi ostao i izvestan broj Migova 21 u izvidjačkoj varijanti.

Prema tvrdnji izvora bliskog Komandi Ratnog vazduhoplovstva i PVO, sa kojim je Beta kontaktirala, prvog letačkog dana nakon NATO bombardovanja (12. juna 1999. godine) komanda je na spisku imala i računala na 37 aviona Mig-21 i pet Migova 29, od čega je u letnom stanju bilo 19 Migova 21 i pet Migova 29.

Živak u reagovanju, medjutim, navodi da je u godinama posle NATO agresije stanje borbene a pogotovo lovačke avijacije bilo izuzetno teško jer su bili uništeni brojni avioni, hangari, radionički i remontni kapaciteti, dok je aerodromska infrastruktura bila skoro potpuno srušena, pa normalno letenje nije bilo moguće, a takodje su kapaciteti za redovno održavanje vazduhoplova biti svedeni na minimum.

„O obnovi resursa i remontu aviona u tim prvim godinama posle NATO agresije nije bilo ni govora. Teško stanje po pitanju održavanja aviona stavljalo je veliki znak pitanja na njihovu ispravnost bez obzira na to da li su u to vreme bili u propisanom vremenskom ili časovnom resursu. Kao rezultat takvog teškog stanja nije bilo govora o letačkoj obuci“, naveo je Živak.

Sadašnje stanje, po rečima komandanta RV i PVO je neuporedivo bolje, imajući u vidu da su uložena značajna sredstva i napori da se popravi i sanira aerodromska infrastruktura, uslovi za održavanje vazduhoplova i smeštaj ljudstva.

On je naveo da su u prethodnom periodu remontovani avioni Mig-29, da je nastavljeno sa remontom aviona Mig-21, da je povećan broj aviona u resursu i ispravnost aviona, pouzdanost i bezbednost letenja, da su izgradjeni hangari i nabavljeni rezervni delovi i gorivo. Živak je ukazao da su nabavljena dva transportna helikoptera Mi-17, da su naručeni helikopteri H-145M i da se razmišlja o nabavci novih helikoptera Mi-17, dok su u toku radovi na produžetku veka upotrebe na avionima Mig-29 koji su stigli kao donacija.

„Teško nasledjeno stanje nije moguće promeniti tokom noći. Zahvaljujući ličnom angažovanju predsednika države i vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića u razgovorima sa Rusijom naše RV i PVO ne samo da je mnogo bolje nego će i biti na nivou koji omogućava izvršavanje svih zadataka po pitanju zaštite srpskog neba i nivou koje je odavno zaslužilo“, naveo je Živak.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 22°C

Pretežno vedro

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 20°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana