Vulin: „Gvozdika“ će dugo služiti Vojsci Srbije Tanjug

Objavljeno: 15.05.2020. 16:52 Izmenjeno: 15.05.2020. 16:52

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao konstrukcionim ispitivanjima gađanjem iz modernizovane samohodne haubice 122 mm „Gvozdika“ na vojnom kompleksu Pasuljanske livade, saopštilo je ministarstvo odbrane.

Vulin je rekao da je „Gvozdika“ pokazala da je izuzetno upotrebljiva, korisna i da će još dugo moći da služi Vojsci Srbije.

Prema njegovim rečima, povećan joj je domet, ugrađen je jedan od najsavremenijih sistema za upravljanje vatrom, u stanju je da dejstvuje sa položaja već nakon 20 sekundi od kako dođe na odgovarajući položaj i isto toliko vremena joj je potrebno da promeni položaj.“Mnogo je komfornija za samu posadu, ima odgovarajuće balističke računare koji su u stanju da bez računanja i neposrednog rada vojnika pronađu i pogode cilj. Imate jedno moderno i savremeno sredstvo koje je neuporedivo jeftinije od sredstava istog kvaliteta kad bi bili kupovani od nekog sa strane“, naglasio je ministar.

I ovde pokazujemo, kako je ocenio, da je naša domaća pamet, jer modernizaciju sprovodi Vojnotehnički institut, veoma konkurentna, veoma prilagodljiva i veoma korisna za našu vojsku.

„Artiljerija u Vojsci Srbije je veoma važan rod i Vojska Srbije je u svim ratovima, od Prvog svetskog rata do danas, artiljerijom dobijala premoć. Mi to, naravno, nećemo izgubiti. Sa modernizacijom i naše raketne artiljerije, ali i sredstava kakva je “Gvozdika“, samo ćemo ojačati našu vojsku za daleko manje sredstava, nego kada bismo kupovali nešto novo“, zaključio je Vulin.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana