Vulin: EP da progovori i o nasilju Hrvatske prema Srbima Tanjug

Objavljeno: 15.01.2020. 11:21 Izmenjeno: 15.01.2020. 21:09

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio da je Evropski parlament u pravu što glasno kritikuje Hrvatsku zbog migranata, ali da nije u pravu što, kako kaže, ćuti o nasilju Hrvatske države prema Srbima.

Vulin je time prokomentarisao kritike Evropskog parlamenta Zagrebu zbog nasilnog ponašanja hrvatskih graničara prema migrantima.

Ministar je, međutim, u saoštenju naveo da je EP mogao da kaže da se u Hrvatskoj Srbi organizovano prebijaju kada gledaju televizijske prenose fudbalskih utakmica, da se u Splitu i Zagrebu prebijaju gostujući sportisti, ako se misli da su Srbi.

Takođe, da još desetine povratničkih srpskih sela u Lici nemaju struju ili put i da u njima vlada potpuna nezaposlenost, da se predstavnici Srba u Saboru vređaju i napadaju, da se na grobove ustaša u Blajburgu polažu venci kao da su ustaše žrtve ili mučenici.

„Mogao je EP reći i da se vrši revizija istorije, da se Jasenovac proglašava radnim logorom, da se broj srpskih, jevrejskih i romskih žrtava smanjuje do uvrede, da se traže opravdanja za ustaške zločine i postojanje NDH“, rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, EP je mogao da kaže i da se obeležavanje antifašističkog ustanka u selu Srb proglašava „srpskom orgijom“, da se na državnim proslavama pevaju ustaške pesme i uzvikuje „Za dom spremni“ i da se proslavlja proterivanje 250.000 Srba, a zločini u Oluji, gde je ubijeno više od 1.000 ljudi, među njima deca, proglašavaju herojskim činom.

„Da se proteranim Srbima ni danas ne vraća opljačkana imovina, ne priznaje im se radni staž, ne isplaćuju im se penzije“, dodao je Vulin.

Kako je rekao, mogao je EP da pita zašto se ne poštuje odluka Ustavnog suda Hrvatske o vraćanju ćirilice u Vukovar i zašto se oni koji razbiju ćirilične table, oslobađaju svake odgovornosti.

„Mogao je EP da kritikuje Hrvatsku zbog odnosa prema Srbiji pred kojom se zatvaraju granice, gde se kadetima Vojske Srbije zabranjuje da se poklone poklanoj jasenovačkoj deci ili se preti napadima na predsednika Srbije ako dođe u Zagreb“, dodao je on.

Vulin je naveo i da je EP mogao sve to glasno da kaže, ali je ćutao i konstatovao da će „Evropski parlament progovoriti o Srbima i nasilju nad njima u Hrvatskoj, samo ako bez pasoša krenu na zapad, samo ako Srbi postanu migranti“.

„Hrvatska policija je migrante prebijala, pljačkala, izgladnjivala, nezakonito vraćala, ponižavala, mučila, u njih je i pucala i na njih je puštala pse. Da nije 2020. i da Hrvatska nije demokratska zemlja, članica EU, mislio bih da je u pitanju izveštaj o zlodelima ustaša ili domobrana“, naveo je Vulin.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 36°C

Vedro

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 33°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana