Vulin: Država sve manje dotira penzije, šansa za veća primanja Tanjug

Objavljeno: 23.09.2016. 13:17 Izmenjeno: 24.09.2016. 09:01

U državnu kasu u septembru je od doprinosa uplaćena 5,1 milijarda dinara više nego prethodnog meseca, što znači da država sve manje dotira za penzije iz budžeta, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

„Kada je bilo najteže i kad je država bila u najlošijem stanju 2012. godine svaka penzija je bila dotirana sa 48 odsto iz budžeta, a danas je to 37 odsto. Ako se nastavi ova politika, mi ćemo do kraja godine biće 35 odsto“, rekao je Vulin novinarima u Novom Sadu.

On je naveo da je do 21. septembra nivo doprinosa uvećan za 1,96 odsto u odnosu na protekli mesec i u odnosu na plan, te da se radi o „čistom novcu“ koji je došao iz zarada.

Inače, kako kaže, u odnosu na prošlu godinu za subvencije za penzije ove godine je povučeno 15,4 milijarde dinara manje.

Podsetio je da je politika vlade da svaki takav ekonomski uspeh prvo osete oni koji za to i najzaslužniji, a to su, ponovio je, penzioneri i ljudi koji žive od svog rada.

Tako će biti i ovog puta, rekao je Vulin, podsetivši da je minimalna cena rada povećana na 130 dinara čim se ukazala mogućnost za to.

U tom smislu, pomenuo je da je novim pravilnikom predviđeno više novca, te da 0,10 odsto od ukupnih doprinosa koje uplatimo može da se potroši na standard penzionera.

„To znači da koliko god budemo imali više doprinosa, više novca ćemo trošiti na standard naših najstarijih sugrađana“, rekao je Vulin.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Slab sneg

Trenutna temperatura 1°C

Slab sneg

Nedelja
Oblačno

Max: 3°C
Min: 1°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana